Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. április 02. vasárnap | Áron napja

Hírek

 

Rendkívüli diktálási lehetőség augusztus 15-ig az MVM-nél és az E.ON-nál

2022. augusztus 02.

Az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és az E.ON Áramszolgáltató Kft. a 2022. augusztus 1-jei árváltozáshoz kapcsolódóan minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására, ezért ennek határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítják – tájékoztatott kedden az MVM.

A rendkívüli diktálás nem kötelező, sőt, a kedvezményes keretek között fogyasztó ügyfeleknek felesleges. Akik viszont az átlag felett fogyasztanak, esetleg átalányban fizetnek, de hullámzó a fogyasztásuk, érdemes a pontos elszámolás érdekében bediktálni az óraállásokat. Az MVM tájékoztatása szerint az ügyfeleket nem érheti hátrány akkor sem, ha nem vesznek részt a rendkívüli diktálásban; ebben az esetben becsült érték alapján számlamegosztás történik: a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

A rendkívüli diktálás időszakában kivételesen regisztrálás nélkül is lehet diktálni az mvmnext.hu/foldgaz/Ugyfelszolgalat oldalon, a legalsó bal oldali menüpontban. Telefonon is diktálhat a 06 1 237 7777 számon, vezetékes telefonról pedig a 06 80 40 55 40 számon is.

Az E.ON felülete ITT érhető el.

Háttér:

Az energiapiacon az árak Európa szerte elszálltak. A kormányok sok esetben olyan eszközökhöz folyamodtak, amelyek korábban nehezen voltak elképzelhetőek: befagyasztottak árakat, csökkentettek vagy teljesen eltöröltek adókat, megszüntették a hálózati díjat.

A magyar rezsicsökkentés teljesen egyedi, ennyire differenciálatlan támogatás sehol máshol nincs.  Nincs „általános”, vagyis akár a kerti medencék fűtésére is kiterjedő támogatás, hanem szociális alapon támogatják a rászorulókat. Németországban és Angliában családonként vagy fejenként kapnak kompenzációt a fogyasztók. A magyar szabályozás – a rezsiemelés utáni is – nem a fogyasztót, hanem a fogyasztási helyet veszi figyelembe. Vagyis nem az emberre, hanem a gázórára van tekintettel, ami számos társadalmi igazságtalansághoz vezethet – például a kisnyugdíjasok egy nagyobb lakás kifűtésekor többet fizethetnek a gázért, mint egy modern technológiával épült házban élő multimilliomos. A G7 gazdasági magazin összefoglalója erről itt olvasható.

A rezsicsökkentés korszaka augusztus elsejével véget ért.  Ha a fogyasztásunk túllépi az átlagot, akkor az áram ára nagyjából a kétszeresére (kilowattóránként 36-ról mintegy 70 forintra), a gázé pedig több mint hétszeresére (köbméterenként 102-ről 747 forintra) ugrik.

fotó: 24.hu