Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Rendkívüli Képviselő-testületi ülés – záró szakaszba ért az új helyi építési szabályozás

2023. október 31.

Hétfőn délután a Képviselő-testület rendkívüli ülésen elfogadta településrendezési eljárásban beérkezett észrevételekre adott válaszokat. A véleményezési szakasz lezárásával célegyenesbe ért az új helyi építési szabályok megalkotása.

 Budakalász Város Önkormányzata 2020 novemberében döntött arról, hogy megindítja a településrendezési eszközök felülvizsgálatát. Az új építési szabályozás célja, hogy hosszabb távon is fenntartható mederbe terelje Budakalász fejlődését, az itt élők számára élhetőbb környezet teremtve. A túlzott mértékű betelepülés megfékezése érdekében a még be nem épített, de a korábban elfogadott és jelenleg is hatályos szabályozás alapján beépítésre szánt területek jelentősen csökkennek, miközben nő a zöldfelületek és a rekreációs célra használható területek aránya.

A kérdőíves felmérés mellett számos fórumot és konzultációt is magába foglaló előkészítő munka alapján elkészült településfejlesztési koncepciót 2022 szeptemberében fogadta el a Képviselő-testület. Erre alapozva a tervezők kidolgozták a szabályozás részleteit tartalmazó javaslatcsomagot. A Településszerkezeti terv, a Helyi építési szabályzat és Szabályozási terv véleményezési anyagait 2023. szeptember 4-én tettük közzé. A városvezetés ezt követően a településrészenként szervezett három lakossági fórumon mutatta be az elkészült anyagokat, melyekhez október 5-ig lehetett véleményeket, észrevételeket benyújtani. A lakosságtól és az államigazgatási szervektől beérkezett észrevételeket egyesével megvizsgálták és megválaszolták a szakemberek. Ahol indokolt volt, ott számos esetben kisebb-nagyobb módosításokra is sor került, a koncepcionális irányok szem előtt tartása mellett. Az észrevételeket és az azokra adott válaszokat a honlapunkon olvashatják ITT és ITT.

A képviselő-testület a tegnapi döntésével elfogadta az észrevételekre adott válaszokat, egyúttal lezárta az eljárás véleményezési szakaszát. A tervezők a következő napokban az elfogadott észrevételek alapján módosítják a szabályozási terveket, melyeket a polgármester záró szakmai véleményezés céljából megküld az állami főépítésznek. A teljes eljárást lezáró Képviselő-testületi döntés az év végére várható, az új szabályok 2024 elején léphetnek hatályba.