Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 20. hétfő | Klaudia napja

Hírek

 

Rezsiterhek: formanyomtatvány segíti a hatósági bizonyítvány kiállítását

2022. szeptember 20.

Egy korábbi kormányrendelet azokra a többlakásos, de egy mérőórás ingatlanokra is kedvezményes árú gázmennyiséget határoz meg, amelyek nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben vannak. Bevezeti a „családi fogyasztói közösség” fogalmát, amit akkor lehet alkalmazni, ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több (legfeljebb négy) „lakás rendeltetési egység” van. Az eljáró hatóság a hatósági bizonyítvány kiadása során az építmény jogszerű használatát vélelmezi, de a jogosultságot később ellenőrizhetik.

A rendelet nem írja elő, hogy a családi fogyasztói közösség tagjainak rokoni kapcsolatban kellene lennie, a földgázellátásról szóló törvény szerinti lakossági fogyasztó a jogosult, tehát az egy házban, pontosabban az egy mérőórán történő fogyasztás ténye számít. Az új rendelet emellett plusz kedvezményes gázmennyiségére jogosítja azokat is, akik otthonteremtési támogatást (CSOK) tetőtér-beépítésre veszik igénybe. Ők a lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat bemutatásával kaphatják meg a kedvezményt a szolgáltatótól. Tehát az egy mérőórás, CSOK-támogatásból, tetőbeépítéssel bővített házak támogatott gázfogyasztása megduplázható lesz.

A családi fogyasztói közösség igazolására szolgáló hatósági bizonyítványt a jegyző állítja ki. A kérelem a városháza ügyfélszolgálatán adható le személyesen, hivatali nyitvatartási időben vagy írásban postán, valamint ügyfélkapun keresztül (az email nem minősül hivatalos megkeresésnek).

A kérelmet a lakossági felhasználó vagy a fogyasztó adhatja le, az ügyintézés megkönnyítése érdekében időközben egy formanyomtatvány is készült erre a célra, ami letölthető innen.

Természetesen a korábban benyújtott kérelmeket nem kell újra leadni. (Arról, hogy ki a fogyasztóról és a lakossági felhasználó, a szöveg végén olvashat.)

A hatósági bizonyítvány csak a rezsifogyasztás támogatott mennyiségének módosítására szolgál, a családi fogyasztói közösségként elismert ingatlan nem minősül társasháznak.  A hatósági bizonyítvány birtokában a gázszolgáltatótól lehet igényelni a többletmennyiséget, ami a kérelem benyújtását követő hónap elsejétől jár időarányosan (ez az évi mennyiségre vonatkozik augusztushoz képest).

Az éves kedvezményes mennyiség jelenleg mérési helyenként 63 645 MJ/év (1729 köbméter/év). Ha tehát a jegyző kiadja a több lakásról szóló hatósági bizonyítványt, akkor az abban szereplő lakások számával kell megszorozni ezt a mennyiséget. Ezt arányosítja majd a szolgáltató a hónapok számával, valamint a leolvasás és fizetés formájától függően a gázfogyasztási jelleggörbével.

A jogosultságot ellenőrizni fogják. Ha a szolgáltató kérésére lefolytatott ellenőrzésből kiderül, hogy az ingatlan használata nem felel meg a családi fogyasztói közösség fogalmának, úgy a felhasználó köteles a piaci ár másfélszeres értékén visszafizetni a jogtalanul igényelt gázártámogatással fogyasztott gázmennyiséget.

A kérelmet tehát a fogyasztó vagy a lakossági felhasználó nyújthatja be:

„A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény  3. §:

  1. *  Felhasználó: aki földgázt vagy vezetéken keresztül PB-gázt saját felhasználás céljára vásárol.
  2. *  Lakossági fogyasztó: az a felhasználó, aki saját háztartása – egy felhasználási helyet képező egy vagy több lakóépület, lakás, üdülő vagy hétvégi ház, továbbá lakossági célra használt garázs – fogyasztása céljára vásárol földgázt földgáz vételezésére megkötött szerződés alapján, és az így vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet. Ha a lakóépületben a műszakilag megosztott, önálló lakások száma meghaladja az épületben lévő önálló nem lakás céljára szolgáló helyiségek számát, a lakóépületet, mint felhasználót a közös fogyasztás vonatkozásában úgy kell tekinteni, hogy saját háztartás céljára vételez és a vásárolt földgázzal nem folytat jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet.”