Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 18. csütörtök | Frigyes napja

Hírek

 

Riport Rogán László polgármesterrel

2018. szeptember 13.

Tanterembővítés, bölcsődei térítési díj támogatás a tanév kezdetén

A gyorsan eltelt nyarat követően ismét megtelnek az iskolapadok, az óvodai és bölcsődei csoportszobák és elindul a mozgalmas közösségi élet is a városban. Rogán László polgármestert többek között az iskolákkal és az őszi rendezvényekkel kapcsolatban kérdeztük.

Bár az oktatási intézmények már nem tartoznak az Önkormányzat fenntartásába, a város mégis együttműködik és segíti az intézményeket. Idén milyen újdonságok vannak az iskolák háza táján?

Az iskolákkal kapcsolatban a legfontosabb, legfrissebb hír, hogy a Szentistvántelepi Általános Iskolában a tanévnyitón végre átadhattuk a négy új tantermet. Az iskola bővítését 2013-ban határoztuk el – bár a tervek már 10 évvel korábban elkészültek – majd a bővítésre az állami forrást két évvel később sikerült megszerezni. A kivitelezést 2017 nyarára terveztük, az építés során ugyanakkor nem várt nehézségek adódtak. Az épület statikai megerősítést igényelt, majd pedig a kivitelező és a koordinációval megbízott NSK (Nemzeti Sportközpontok) közötti elszámolási vita miatt késett a birtokba adás. Kevesen tudják, de a szeptemberi átadáshoz is városvezetői lobbimunkára volt szükség, emellett a pluszforrások biztosításának ügyében az NSK is közbenjárt. A tanév kezdetén, szeptember harmadikán azonban az épület megtelhetett élettel. A termek szépek, újak, tágasak, világosak. Az évnyitón igazgató úr úgy nyilatkozott, hogy az idén minden feltétel adott a tanításhoz. Ennek nagyon örülünk, hiszen – annak ellenére, hogy az iskolák állami fenntartásban működnek – célunk a kalászi gyerekek minél színvonalasabb ellátása, ezért segítjük az iskolákat, ahol tudjuk.

Másik iskolánkban, a Kalász Suliban idén sok szervezéssel-átgondolással sikerült megoldani az osztályok elhelyezését. Itt a korábbi igazgató úr, Völgyes József kérésére kétmillió forinttal támogattuk az új tanévben két tanterem bútorozását. Igazgató úrral nagyon jó kapcsolatot ápoltunk. Az anyagi támogatások mellett rendszeresen látogattam az intézmény eseményeit, támogattuk a testvériskolai kapcsolatokat és az intézményvezetői értekezleteken rendszeresen megbeszéltük az aktuális kérdéseket. Igazgató úrnak nyugdíjas éveire jó egészséget és pihenést kívánok! Bízom benne, hogy az új intézményvezetővel, Végh Attila úrral hasonlóan jó lesz az együttműködésünk.

Ha már az iskoláknál tartunk, fontos szót ejtenünk az idei évtől külön intézményként működő Zeneiskoláról is, nekik ez évben több támogatást is nyújtottunk, így a tamburástalálkozó szervezésére, a londoni gitáriskola fogadására és a Kamp Kapelle nyári táborára is.

A Budai úti bölcsődében is rendezettebb környezet fogadja a kisgyermekeket szeptembertől. Milyen változások történtek?

A tavalyi, teljeskörű épületfelújítást követően most az udvar korszerűsítésére koncentráltunk: kicseréltük a telek alatt futó elavult fűtéscsöveket, térkőre váltottuk az udvar szilárd burkolatú területét, emellett új kerítést is építettünk.

Mindezek mellett örömmel számolhatok be arról, hogy az idén minden bölcsődébe jelentkező gyermek részére biztosítunk férőhelyet, egyrészt saját intézményben, kiegészítésként pedig támogatással a helyi nem állami bölcsődékben. Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben összesen 76 gyermeket tudunk ellátni, ugyanakkor csak a 2018/19-es nevelési évre 67 gyermek felvételi kérelmét fogadta az intézmény tavasszal. A felvételnél természetesen többtényezős szempontrendszer alapján értékel az intézményvezető és erre alapozva veszi fel a gyermekeket az önkormányzati bölcsődékbe. Az ez évben jelentősen megnövekedett férőhely igényekre tekintettel szeretnénk segíteni a bölcsődei felvétel során elutasított gyerekeknek és családoknak. Így megvizsgáltuk a lehetőségeket, és a költségek átcsoportosításával az Önkormányzat hozzájárul a 2018/19-es nevelési évre jelentkezett kalászi gyermekek alapítványi fenntartású bölcsődei elhelyezéséhez. Ez azt jelenti, hogy a nem állami bölcsődékben a havi 75 ezer forintos gondozási térítési díj felét, 37, 5 ezer Ft-ot az Önkormányzat átvállalja a szülőktől. A támogatás mind az újonnan jelentkezőkre, mind pedig a már itt ellátott gyerekekre vonatkozik. Ez alapján 2018. őszén 13 gyermek saját intézményen kívüli ellátását is támogatjuk.

A szeptember hagyományosan a rendezvények hónapja Budakalászon. Mi várható az idén?

A tanévkezdéssel egyidőben a közösségi élet is elindul a városban. Az idén szeptember elején rendezzük a Városnapot. A kilencedik alkalommal rendezett esemény fő műsorszáma az óriási érdeklődéssel várt Republic zenekar. Az ezt követő szombaton, 15-én a Szüreti felvonulást, vasárnap pedig a Tour de Kalászt szervezzük. Míg szombaton vidám hangulatban tölthetjük a napot ismerőseinkkel, barátainkkal, vasárnap 16 km-es tekeréssel tehetünk egészségünkért. Október első hetében négy jelentős programot is szervezünk. Elsején a budakalászi nyugdíjas korosztályt köszöntjük tartalmas műsorral az Idősek Világnapján, negyedikén az ovis mezei futóversenyen mérhetik össze a teljesítményüket a legkisebbek, ötödikén az aradi vértanúkra emlékezünk a Damjanich szobornál, hatodikán pedig az őszi tófutásra várjuk a sportolni vágyókat.

Sűrű őszkezdő közösségépítő programjainkra szeretettel várunk mindenkit!