Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

Riport Rogán László polgármesterrel

2017. november 15.

Az elkerülőút Budakalász létérdeke

Novemberi beszélgetésünk során fajsúlyosabb kérdéseket feszegettünk. A város bérlakás koncepciója mellett a Budakalászt északról elkerülő útról tudhattunk meg többet. Beszélgetésünk végén pedig a város karácsonyi készülődésébe is bepillantást nyerhettünk.

Módosította lakásrendeletét a Testület. Mit tudhatunk a város bérlakásállományáról?

Budakalász bérlakásállománya a település lakosságszámához mérten igen jelentős. Jelenleg 137 bérlakással rendelkezik a város. Ez az adat Szentendre esetében csupán 100 körül van és Óbudán is kisebb a lakosságszámra vetített arány, mint Budakalászon. Városunk számára ez egy örökölt teher. 2010-ben még 180 lakást tartott fent az Önkormányzat. A lakások nagy része leromlott állapotú. Felújításuk, karbantartásuk, javításuk óriási költségeket emésztett fel minden évben. Emellett a bérlők hosszú évekig nem vették komolyan lakbérfizetési kötelezettségüket. Gyakran a 10 ezer forint körüli lakbérekből milliós nagyságrendű tartozást halmoztak fel. Nagyon elgondolkodtató a 2015-ös adat, amikor 32 millió forintot volt az éves kiszámlázott lakbér, a bérlők által felhalmozott hátralék pedig 28 millió forintra rúgott. Felelősen, gondos gazdaként gondolkodó város számára ez a helyzet nem fogadható el. A ciklus elején lefektetett gazdasági programunkban ezért a bérlakás állomány racionalizálását és minőségi átalakítását is kitűztük célként. Ennek eredményeként a lakbérhátralék mára 15 millió forintra csökkent. A lakások egy részét értékesítettük a korábbi bérlőknek, a leromlott, életveszélyessé vált ingatlanok bérbe adását pedig megszüntettük. Ilyen hely például a Budakalász arculatához, jellegéhez egyáltalán nem illő, romos Kolónia lakótelep, amelyet tavaly teljesen kiürítettünk. Az itt lakókról természetesen gondoskodtunk és a szerződéssel rendelkezők számára más ingatlant ajánlottunk fel. A városképet csúfító épületet pedig lebontjuk majd és helyén zöld területet létesítünk.

2015. január 1. 2016. január 1. 2017. január 1. 2017. október 1.
Bérlakások száma 174 165 146 137
Bérlők által felhalmozott lakbérhátralék 28 032 625 Ft 22 479 846 Ft 18 261 456 Ft 14 961 482 Ft
  2015. év 2016. év 2017. év (9 hó)  
Éves kiszámlázott bérleti díjak 32 016 317 Ft 40 387 459 Ft  28 472 588 Ft

Az adatokból jól látszik, hogy a 2015-ös állapothoz képest felére csökkentettük a bérleti díjból származó kintlévőségeket. Ezzel egyidejűleg leválasztottuk a bérlakás-állományból a nem, vagy igen aránytalan ráfordítással javítható ingatlanokat, ezeket jórészt a volt bérlők számára értékesítettük. A továbbiakban a meglévő bérlakások folyamatos fenntartására összpontosítunk, és a minimálisra szorítjuk vissza a kintlévőségeket. A cél az, hogy a lakásokra fordított kiadások és a bérleti díjakból származó bevételek közti különbség csökkenjen.

A szociális rászorultságot hogyan veszik figyelembe?

Lényeges kiemelnem, hogy a szociális helyzetet mindig figyelembe vettük, ha valaki szerény jövedelemmel rendelkezett és látható, tapasztalható volt a környezetével szembeni igényesség, a saját sorsa iránti felelősség, igyekezet. Nemrégiben az egyik családnak például tetemes összegű tartozását engedtük el, nyomatékosan figyelembe véve a szociális és méltányossági szempontokat, de ennek is vannak ésszerű korlátai. A legutóbbi Képviselő-testületi ülésünkön lakásrendeletünkbe is belefoglaltuk, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűek védelmében bérleti jogviszonyukat tartozásmentesség esetén kötelezően meg kell hosszabbítanunk. A bérlakásokkal kapcsolatban másik fontos célunk, hogy azok számára is szeretnénk lakhatást biztosítani, akik budakalászi intézményekben dolgoznak, de nem itt élnek. A közigazgatásban a versenyszféra fizetéseivel nem tudunk versenyezni. Ugyanakkor egyéb jutatásokkal kedvezővé tudjuk tenni a szegényebb régiókban élő, de képzett munkakeresők budakalászi munkavállalását.

Lakossági fórumot tartottak októberben a Budakalászt elkerülő úttal kapcsolatban. Mit tudhatunk erről?

A fórumot a Szentistvántelepen élők egy csoportja szervezte, és a rendezvényre a városvezetés is meghívást kapott. Az eseményen örömmel számoltam be a lakosokkal közösen elért friss eredményekről. Arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elrendelte az elkerülő út áttervezését az út környezetében élők védelme érdekében. Az új rendelkezésnek köszönhetően az út mellett zajvédő falat és 20 méter széles véderdősávot létesítenek, emellett két forgalmas útbekötést is elhagynak a nyomvonalból. Mindezt nagy eredménynek tekintem, hiszen így a szentistvántelepiek védelme is megvalósul és az út megépülésével tehermentesülhet a város teljes területe a lassan már elviselhetetlen forgalomtól. Polgármesteri és képviselői eskümben a város egészének érdekképviseletére tettem fogadalmat. Meggyőződésem, hogy a korábban nagy aggodalmat keltő témában sikerül a lehetőségekből a maximális eredményeket kihoznunk és az egész város javát szolgálnunk. Sajnálatos módon a lakossági csoport vezetőinek egy része a racionális érveinket nem fogadja el. Azt a megtévesztő információt hangsúlyozzák, hogy az M0 megépülése megoldhatja a város forgalmi problémáit. Az M0 azonban csak a kelet- nyugati, tehát a Megyeri híd-Üröm útirány fogalmát vezeti majd el. Az északról – Pomáz, Csobánka és a pilisi területekről – Budapest felé haladó, zömmel ingázó lakosság fizikai korlátok miatt képtelen használni az M0-t. A Budakalászt elkerülő utat azért kell megépíteni, hogy az út az északi települések lakóit Budakalászon kívül vezesse. A világban minden forgalmas település elkerülőutak építéséért lobbizik. Budakalász nem engedheti meg magának, hogy erről a lehetőségről lemondjon. Az elkerülőút Budakalász létérdeke.

Végül kicsit könnyedebb témák felé evezve, hogyan készül a város az elkövetkező ünnepekre?

A december több éve programokkal tele hónap Budakalászon. Még novemberben városunk minden nyugdíjas polgárát hagyományosan karácsonyi csomaggal ajándékozzuk meg. A négy adventi hétvége városi ünnepségén meghitt karácsonyváró hangulatot teremtünk. Idén is ajándékokkal és műsorral készülünk a rászoruló gyerekek számára a „Minden gyereknek legyen karácsonya” rendezvényünkre. Végül az idősek karácsonyán ez évben igazi sztárfellépőkkel kedveskedünk a vendégeknek. Itt lesz velünk Peller Károly és az örökifjú Oszvald Marika. Érdemes lesz eljönni, várunk mindenkit szeretettel!