Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. május 15. szombat | Szonja, Zsófia napja

Hírek

 

Ritka madarat fogtak be a Lupa-tónál

2021. május 04.

Egy hazánkban nem őshonos, óriás ragadozó madarat fogtak be a Lupa-tónál hétfőn. Az óriás rétisast – ami Magyarországon igen ritka látvány – a Fővárosi Állat- és Növénykertbe vitték. Chipje segítségével sikerült azonosítani a gazdáját is: a madár Németországból jutott el Kalászig.

Forrás: Turista magazin | Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Mályi Madármentő Állomás részéről érkezett bejelentés alapján a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársa találta meg a röpképtelen rétisast a Budakalász határában található Lupa-tónál. A korábban hazánkban is őshonos rétisasnak (Haliaeetus albicilla) gondolt madárról hamar kiderült, hogy egy öreg óriásrétisasról (Haliaeetus pelagicus) van szó – írja Facebook-posztjában a nemzetipark-igazgatóság.
Lábán béklyó volt, sérülés nyomait nem találták rajta, de nagyon le volt gyengülve. A nemzeti park munkatársai egy pokróccal fogták be az óriás madarat, majd a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították, hogy megvizsgálják. Miközben ellátták az állatot, észrevették, hogy bőre alatt chip van, így egyedileg azonosítani tudták.

Kiderült, hogy ez, a nálunk nem őshonos, Kelet-Ázsia csendes-óceáni partvidékein, a Bering-tengertől a Koreai-félszigetig előforduló faj öreg példánya egy németországi intézményből szökött meg még április közepén, és Grobinak hívják. Azóta Ausztriában és az Őrségben is lencsevégre kapták, de befogni csak most sikerült. A nemzetipark-igazgatóság posztjában az írta, a fővárosi állatkertből hamarosan visszaszállítják gazdájához.