Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Rókát láttam, mit tegyek?

2020. május 15.

A róka általában kerüli az embert, nem agresszív vele szemben, a kutyára sem támad rá, inkább elszalad előle. Ha rókát látunk a városban, alapvetően nincs mitől tartanunk, és teendőnk sincs egy ilyen szituációban. Nem kell félnünk, de természetesen nem szabad etetnünk, és ne próbáljuk megsimogatni vagy megfogni, ne kergessük, egyszerűen hagyjuk békén. Okos, értelmes állatok, rendkívül jól alkalmazkodnak a megváltozott környezethez.

Mit keresnek a rókák a lakott területen?

Többnyire táplálékkeresés miatt jönnek be a városba, faluba, de aztán maguktól visszatérnek a saját területükre, a természetes élőhelyükre. Az a rókakölyök, amelyik település közelében születik és ott nevelkedik fel, már természetesebbnek veszi az ember jelenlétét, megtámadni biztosan nem fog embert.

 

A lakosság még nem szokta meg, hogy lakott területen is találkozhat rókával, pedig a változó életkörülményeik miatt egyre inkább számítani kell erre.  A vadon élő állatok természetes élőhelyeinek fogyatkozása és a közterületekre kidobott élelmiszermaradékok egyaránt a lakott településrészekbe irányítják a rókákat.

 

 

 

 

Több szempontból is fontos, hogy a háztartási hulladékot, főleg a feleslegessé vált élelmiszermaradékot gondosan zárjuk el szemeteszsákokban és szeméttárolókban, továbbá éjszakára ne hagyjunk az udvaron vagy a közterületeken állateledelt macskák, kutyák számára, mivel a könnyen hozzáférhető élelem miatt a rókák is gyakrabban visszajárhatnak az emberek lakóhelyeinek környékére.
A rókák esetében általánosan ismert tény, hogy a veszettség hordozói lehetnek. Szerencsére Magyarországon a folyamatos vakcinázásnak köszönhetően a vadon élő rókaállományból szinte eltűnt ez a betegség.

Mikor gyanakodjunk mégis veszettségre?

  • Ha az állat nappal is az ember közelébe megy, sőt a félelem jelei nélkül hagyja magát néhány lépésre megközelíteni, vagy akár megfogni;
  • Ha embert vagy háziállatot (nem baromfit, hanem például házőrző kutyát) támad meg;
  • Ha görcsrohamokat vagy bénulást (pl. állkapocs lógása) látunk rajta, vagy a fenti tüneteket követően elpusztul.

Ilyen esetben a helyi hatósági állatorvost kell értesíteni, vagy a NÉBIH Zöld Számán bejelentést tenni!

Az idei bejelentések nyomán a Hivatal felvette a kapcsolatot a Pilisvölgye Vadásztársasággal, hogy legyenek segítségünkre a rókák befogásában csapdázással. A Vadásztársaság pozitívan vette megkeresésünket, azzal a kikötéssel, hogy csak ingatlanon belül helyeznek el csapdát az eltulajdonítás veszélye miatt. Csapdákat már év elején is kihelyeztek, azonban a befogási kísérletek nem jártak eredménnyel. Csapda kihelyezése tehát megoldható, de csak és kizárólag ingatlanon belül, és akkor is bizonytalan az eredményessége.

Róka vagy aranysakál?

 

 

A Buda környéki erdőkben pár évvel ezelőtt találkoztak először magányos aranysakálokkal a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei, mára pedig az is bizonyos lett, hogy az őshonos állatfaj ismét stabilan jelen van a főváros környéki erdőkben is.

 

 

 

 

 

Az emberre veszélyt nem jelentő, közepestestű emlős ragadozó nem betelepítéssel, hanem természetes módon bukkant fel. Megjelenésében leginkább a rókára hasonlít, csupán színben és méretben adódhatnak különbségek. Táplálkozását tekintve „rágcsálóspecialistának” mondható, elsősorban kisemlősöket, a mezei egereket és a pockokat kedveli.

Rókát láttam, mit tegyek?

Ha gyanúsan viselkedő állatot látunk vagy bejelentést szeretnénk tenni, a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot kell értesíteni, vagy a NÉBIH zöld számán, a 06 80/263-244 telefonszámon szükséges jelezni.

Kérdés esetén a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai is készséggel állnak rendelkezésre a 06 26/598-000 telefonszámon, illetve várják a jelzéseket az informacio@pprt.hu e-mail címen is.

Rókára lőni tilos!

Fontos tudni, hogy lakott (bel)területen – és annak egy meghatározott körzetében – még vadásztársaság sem lőhet. Mérget végképp nem használhat, hiszen az nem csak a dúvadat ölné meg, vagyis ugyanúgy nem szelektív, mint a gyilkos csapda. Így csakis az ún.élve fogó csapdák használatát kérheti a vadásztársaságtól bárki, amennyiben a telke megfelelő védelméről maga előzetesen hiába gondoskodott.

Ha egy róka foglyul esik, az ingatlan tulajdonosának értesítenie kell a társaságot, aki elszállítja az állatot. Mérget és fegyvert – akár légpuskát – tehát saját telkén sem használhat senki róka ellen, mert ez bűncselekmény.