Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 03. vasárnap | Ferenc, Olívia napja

Hírek

 

Rövidesen megkezdődhet az ivóvízbázis kármentesítése

2020. december 12.

Megjelent a Szentendre Déli Regionális Vízbázist veszélyeztető talajszennyezés kármentesítésére kiírt közbeszerzési felhívás. Több évtizedes várakozás után végre megtisztulhat a klórozott szénhidrogénektől a Budakalász, valamint 13 másik dunakanyari település lakóinak ivóvízellátását szolgáló vízbázis.

A korábbi mérések során rákkeltő és idegrendszert károsító mérgező anyagokat (diklór, triklór, tetraklór-etilén, vinil-klorid) mutattak ki a felszín alatti vizekben, 1999-ben pedig az egyik kútcsoport működését le is kellett állítani, mert a kitermelt ivóvízben a szennyező anyagok koncentrációja lényegesen meghaladta a megengedett határértékeket. Az egészségre különösen nagy kockázatot jelentő vinil-kloridból a legmagasabb koncentrációt 2010 márciusában mérték, ekkor az egyik figyelőkútban 282 mikrogramm/l mennyiséget észleltek, ami a hatérték ötszázszorosa(!).

Az évtizedek óta ismert környezetszennyezés miatt 2018-ban elkészült „Szentendre‌ ‌Regionális‌ ‌Déli‌ ‌Vízbázis‌ ‌megóvásával‌ ‌összefüggő‌ ‌egyes‌ ‌kormányzati‌ ‌intézkedések‌ ‌végrehajtása‌” – című dokumentum riasztó képet fest a felszíni és a felszín alatti szennyezés mértékéről, veszélyességéről és kiterjedésének növekedéséről. A szennyezés egyik forrása valószínűsíthetően a volt szentendrei szovjet laktanya, ahonnan a harckocsik karbantartására használt oldószer kerülhetett ki a környezetbe. A másik a Pest megyei Vegyi és Divatcikkipari Vállalat (PEVDI), ahol az írószergyártás során a fémfelületek tisztításához használt vegyszerek szennyezhették el a környezetet.

Mintavételi pontok a vízbázison.

Az intézkedési tervben szereplő kármentesítés bonyolult hároméves folyamat.  A két évvel ezelőtt készült szakértői anyag arra is felhívta a figyelmet, hogy a szennyezés öt év alatt elérheti a többi víztermelő kutat is, ezért nyáron az egyre sürgetőbb időnyomás miatt Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármesterei közösen kérték a belügyminisztertől a Dera-pataktól északra lévő ipari övezet és a volt szovjet laktanya területének mielőbbi kármentesítését. Levelükben jelezték, mivel Pest megyében a Duna jobb és bal partján nincs tartalék vízbázis, a biztonságos ivóvízellátás érdekében a kármentesítés tovább már nem halogatható.

A Budakalászt és 13 másik dunakanyari települést ivóvízzel ellátó Szentendre Déli Regionális Vízbázis hidrogeológiai védőterületén van a Lupa-strand óriásparkolója is, mely idén negyedik szezonját zárta úgy, hogy nincs érvényes környezethasználati engedélye. A jogsértő helyzet miatt közigazgatási bíróság előtt eljárások vannak folyamatban.

A Szentendre Déli Regionális Vízbázisról további háttárinformációk a Greenpeace oldalán.