Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2020. október 29. csütörtök | Nárcisz napja

Hírek

 

Sámándobszó a szomszédból – Soma Mamagésával beszélgettünk

2020. október 08.

Felpakoltuk a gyerekeket, a táskákat, bőröndöket és két autóval elindultunk a Balatonfelvidékre. Az erdőszéli kis ház szőlőtáblák mellett állt, még rókákkal is találkoztunk esténként a kertben. Egyik délután ütemes dobszóra és tiszta, női énekre lettünk figyelmesek. Hamarosan az énekszó tulajdonosa bemutatkozott a mi családi hangzavarunk felelőseinek: a sorrendben három, négy és öt éves gyerekeinknek. Soma Mamagésa – mondta és nyújtotta a kezét feléjük.

– Itt nincsenek kerítések. Egy-egy szomszéd ház áll csak a közelben, hátad mögött az erdő, orrod előtt a Balaton.

Néha az utcán feltűnik Spitzer Gyöngyi, Soma a szomszédból. Interjút beszél meg az egyik tévécsatornával, jól artikuláltan magyarázza a telefonban: „–a bronz kos mellett fordulj jobbra”. Dobol néha és énekel, megköszöni Árpád bácsinak a bort, majd átkukucskál megismerkedni.

– Erre szinte nincs is épített környezet – mutatja a kertjét, emeli kezét a rendezett szőlősorok, majd a Balaton felé – csak a természetet látod. Ezen a helyen könnyű kapcsolódni az anyafölddel – mondja. Valóban, mindenhol csak zöld, ég és a víz látványa, gyönyörű a kilátás a hegyről, a legközelebbi ház is diszkréten bújik meg az egyik oldalon.

A sámándob ereje

– 16 éve derült ki, hogy van egy plusz lengőbordapárom, valójában egy XI. századi sámán vagyok. Fodor Rékától, csíkszeredai művésztől tanulok dobolni. Rendszeresen gyakorlok, a járványhelyzet óta pedig online „járok” dobórákra. A dobot megütve a hangszer hangja rezgést hoz létre, amely képes más, mély tudatállapotba hozni az elmét. Ebben az állapotban képes a sámán a világok között utazni, ez a fajta utazás jelenik meg olyan ősi mondákban, mesékben is, mint például a Fehérlófia, vagy az égig érő fa képe, amely összeköti az eget és a földet.

 

 

 

 

 


Társadalmi felelősségvállalás: segitekegycsaladot.hu

– Ma már azzal foglalkozom, amit feladatul kapok. Arra figyelek, hogy az élet mit akar tőlem, ahelyett, hogy én mit akarnék az élettől. A járványhelyzet idején érkezett az ötlet, a feladat: hozzunk létre egy internetes fórumot, ahol a szegénységben élők közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek a támogatókkal, segítőkkel. A kezdeményezés hiánypótlónak bizonyult: ez az ország első olyan honlapja, ahol a segítségre, támogatásra szoruló és a segíteni kívánó egyén, család vagy közösség közvetlenül megtalálhatja egymást.

A támogató nem alapítványt, egyesületet, hanem konkrét családot választhat, akit segít majd. Ezt tükrözi szlogenünk is: Közvetlen segítség kézből kézbe, közvetítők nélkül. A támogató az oldalon megismerheti az adott családot, így pontosan tudhatja, hogy mire van szüksége az ott élőknek. Legyen a felajánlás kinőtt ruha, cipő, akár anyagi jellegű, mindennek örülnek, örülünk – bár a szervezet tagjai nem látnak bele, hogy ki, kinek, mit ad. A kezdetekkor nagyon sokat foglalkoztunk adatvédelmi kérdésekkel, szakember közreműködésével dolgoztuk ki rendszerünket. A szereplőket jelszavakkal azonosítjuk be, a munkafolyamat biztonságos és hatékony. Első körben 30 családot mutattunk be a honlapon, amelyet szeptember közepétől elérhető. A családok a családsegítő szervezetek ajánlásai alapján kerültek fel a honlapra.

7 éve látogatok rendszeresen cigánytelepeket, adománygyűjtéseket szervezek, rengeteg körülöttem élő önkéntes, szociális munkás vállalt és vállal segítő feladatokat. A segitekegycsaladot.hu partnerei az Új Egyensúly magazin, a Szociális Csomagküldő Mozgalom, azaz a SZOCSOMA, illetve a Mosolymanó Egyesület.

Új élethelyzet, újratervezés

– A veszélyhelyzet alatt az előadásaimat, a táborokat, találkozókat nem tarthattam meg. Ekkor kezdtem el online foglalkozásokat is tartani, amelyek meglepően népszerűek lettek, még
a külföldön élő magyarok körében is. A résztvevők időnként kapnak kis „házi feladatot” is, a technikának köszönhetően gördülékenyen tudunk szinte személyes kapcsolatot tartani. A járványhelyzet óta már egyéni konzultációkat is tartok. Tavasz óta változtattam az étkezésemen is: szinte vegán lettem. Időnként eszem halat, illetve, ha biztosan tudom, hogy háztáji a tojás, azt
is fogyasztok. Amióta nélkülözöm az állati eredetű élelmiszereket, sokkal energikusabbnak érzem magam.

Budakalászi kötődések

– Wahorn András képzőművésszel, a Bizottság zenekar akkori tagjával régi barátságot ápolunk. Nála gyakran vendégeskedtem pomázi házában, akkor kedveltem meg a környéket. Budakalász folyó, tó, erdők, mezők és dombvidék között bújik meg. Fontos számomra a természet közelsége, de a nagyváros megközelítése is szükséges szempont volt a házunk kiválasztásakor. Kedvelem a várost, vonz a Pilis: szülni is a Pilisbe akartam. Azóta itt élünk.

VZ