Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поэдравльамо на интернет страници града Калаэа

2020. augusztus 09. vasárnap | Emőd napja

Hírek

 

Semmelweis-nap 2020

2020. július 02.

Július elsején került megrendezésre a Semmelweis-napi ünnepség a Faluház nagytermében. Az eseményen az egészségügyi dolgozókat köszönthettük. Hangulatos jazz zene szólt a vendéglátás alatt, a kellemes muzsikáról a budakalászi Jazz Formers gondoskodott.

Dr. Göbl Richárd köszöntötte Tóth Emmát, aki 30 éve dolgozik a Budakalászi Egészségházban. Sajnos ő nem tudott jelen lenni az eseményen, de a köszöntést és ajándékát kolléganője révén meg fogja kapni.

Az est csúcspontja volt, amikor a polgármester átadta a Budakalászi Polgárok Egészségéért városi díjat a 45 év orvosi szolgálat után nemrég nyugdíjba vonult Sulyok Andrásnak.

Az átadás azért is volt különösen megható, mert dr. Göbl Richárd többek között Sulyok doktor úrtól tanulhatta ki a szakma csínját-bínját, láthatta testközelből azt az alázatot, mely többek között az orvoslás alapja is. Mint mondta, nem mindennapi, hogy az ember ilyen konkrét módon, egy városi díj átadásával köszönheti meg a tudást, tapasztalatot, emberséget, melyet Sulyok doktor úr neki és még sok más embernek adott az elmúlt évtizedek során.

Dr. Göbl Richárd méltatása alább olvasható:

Kedves Főorvos úr!

Örömteli lehetőség és megtiszteltetés számomra, hogy nekem adatott a lehetőség, hogy Semmelweis nap alkalmából köszönthetlek és átadhatom neked a Semmelweis-díjat. Két okom is van arra, hogy lerójam tiszteletemet irántad. Bár az emlékeim már homályosak, de úgy 40 éve történt, amikor orvostanhallgatóként a körzeti orvosi gyakorlatomat – akkor még így hívták – a Te rendelődben, tanító felügyeleted mellett teljesíthettem. Kijelenthetem, hogy nem hoztam szégyent a fejedre. Akkori lelkesítő erőfeszítésed nem volt hiábavaló. Megkedveltetted velem a családorvosi hivatást, amelyet egyebek mellett jelenleg is gyakorlok. 

Köszöntelek tehát, és köszönöm fáradozásodat egykori tanítványodként. Bár az elmúlt 40 év távolra sodort minket egymástól, az utóbbi évtizedekben csak egy-egy beutalón találkoztam a neveddel, de a Gondviselés megadta a lehetőséget, hogy törlesszem tartozásomat. Köszönöm azt is, hogy számos esetben megtiszteltél bizalmaddal, és betegeid ügyében egy-egy konzílium keretében elfogadtad szerény véleményemet. 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kérem, nézzék el nekem, hogy személyes gondolataimat is elmondtam. Ritkán fordul elő az életben, hogy egy díjat az átadója úgy adhat át, hogy személyes kapcsolat is fűzi a kitüntetetthez. 

A Semmelweis-díj azonban a személyes hála kifejezésénél többet jelent. Egy közösség fejezi ki általa a tiszteletét a díjazott iránt. Nem csak egy díszes papírlap ez a díj. Budakalász város vezetése ezzel a díjjal szeretné kifejezni köszönetét azért a 4 évtizedes odaadó szolgálatért, amelyet polgáraink egészségének védelméért, a betegek gyógyulása érdekében kifejtettél. Az én olvasatomban ez azt is jelenti, hogy főorvos úr, a magad szakterületén – hasonlóan Semmelweis professzor úrhoz, Te is maradandót alkottál. 

Most úgy döntöttél, hogy az orvosi hivatást nem folytatod tovább. Biztos vagyok abban, hogy az elkövetkező időben hiányozni fogsz a betegeidnek, kollégáidnak és nekünk is. Kívánom, hogy adjon az Úristen hosszú életet, testi, lelki egészséget, boldogságot. 

Gratulálok!

dr. Göbl Richárd, polgármester

A több mint 4 évtizedes orvosi szolgálat után néhány hónapja nyugdíjba vonult doktor úrral a Budakalászi Hírmondó aktuális számában olvashatnak interjút a 17. oldalon ide kattintva>>

A díjátadás után Sulyok András így nyilatkozott a díjról és orvosi pályafutása befejezéséről:

“Részben meglepetés, részben nagyon boldog vagyok, úgy érzem, hogy egy nagyon szép befejezése a pályafutásomnak. A betegeknek azt üzeni, hogy sok szeretettel gondol rájuk, jó egészséget kíván és úgy árzi, hogy jó kezekben hagyja itt a praxisát.”

A TV Budakalász összefoglalóját az eseményről ide kattintva tekinthetik meg>>

Az alábbi képek felelevenítik a tegnapi kellemes estét, fogadják őket szeretettel: