Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Sertéspestis

2019. október 08.

Az Agrárminisztérium értesítésében a sertéspestissel kapcsolatos információkról olvashatunk.

„A Kelet-Európa irányából évek óta folyamatosan terjedő és hazánkban 2018. áprilisában megjelenő afrikai sertéspestis betegség 2019. szeptember 28-án a Pest megyei Budaörs község külterületén, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi erdészetének területén is kimutatásra került, elhullott vaddisznóból vett mintákban. Ennek következtében az egyes vadgazdálkodási egységek besorolása megváltoztatásra került. Pest megye ezen területén eddig alacsony kockázatú területek fertőzött területté, illetve magas kockázatú területté lettek nyilvánítva. Az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes.

Mivel a vaddisznóban megállapított előfordulás miatt elrendelt állategészségügyi intézkedések Budakalász közigazgatási területét is érintik, alábbiakban tájékoztatásul megküldjük az állategészségügyi intézkedésekről szóló összefoglalót.

Az afrikai sertéspestis járvány folyamatosan egyre több országot érint, immár az Európai Unió egyre nagyobb területén is. A tavalyi év áprilisa óta Magyarországon hét megyében jelent meg a betegség, több elhullott vaddisznóban. A járvány leküzdéséért az állategészségügyi hatóság mindent megtesz és kéri az állattartók felelősségteljes együttműködését is.

A sertéstartók sokat tehetnek a házisertésekre való átterjedés megelőzése, illetve az állomány egészségének megőrzése érdekében. Legfontosabb az általános járványvédelmi előírások (megfelelő személyi higiénia, állatok gondozásához külön ruházat, kültértől teljesen elkülönített állatszállás stb.) betartása és az állományban észlelt, betegségre utaló jelek azonnali bejelentése a szolgáltató vagy a hatósági állatorvosnak.

Állatjárvány megállapítása esetén az érintett területen ún. korlátozás alatti területek kerülnek kialakításra. Vaddisznóban előforduló afrikai sertéspestis esetében ennek elnevezése fertőzött terület. Ezen területen mind a vaddisznó, mind a házisertés állományokra vonatkozóan szállítási és vizsgálati korlátozások lépnek érvénybe. Az állatok mozgatásához minden esetben az állategészségügyi hatóság előzetes engedélye szükséges. A hatóság a helyszínen széleskörűen tájékoztatja az érintett állattartó gazdaságokat, gazdákat a betegséggel és a tennivalókkal kapcsolatosan. Magyarország sertéságazatának megvédése érdekében az állategészségügyi hatóság azonnali szigorú intézkedéseket vezethet be, melynek része lehet már a betegség legkisebb gyanúja esetén az érintett sertésállomány haladéktalan megelőző felszámolása is.

Az állattartóknak szóló tájékoztató kiadványokból a NEBIH az érintettekhez is eljuttat nyomtatott példányokat. Amennyiben további tájékoztatás szükséges a NÉBIH áll szíves rendelkezésre az oik@nebih.gov.hu email címen.”