Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. május 15. szombat | Szonja, Zsófia napja

Hírek

 

Star Wars-nap: bemutatjuk a helyi R2-D2-t

2021. május 04.

A nemzetközi Star Wars-napot minden év május negyedikén tartják a Csillagok háborúja sorozat rajongói. Talán nem véletlen, hogy épp az ezt megelőző hétvégén került egy R2-D2-t formázó műremek a Táncsics utca Budai út sarkára.

Az „ünnepnap” eredete egy angolosan fájdalmas szójáték. A Star Wars filmek visszatérő mondata ugyanis („Az erő legyen veled!”) angolul így hangzik: „May the force be with you!”, amit könnyen „May the fourth be with you!”-nak (vagyis: „Május negyedike legyen veled!”) lehet érteni vagy ejteni.

A szójáték a Csillagok háborúja IV: Egy új remény 1977-es bemutatója után két évvel elsősorban onnan lett ismert, hogy 1979. május 4-én, Margaret Thatchert, az Egyesült Királyság első női miniszterelnökét megválasztása után pártja ezzel hirdetéssel köszöntötte a London Evening News-ban: „May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.” („Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.”)

A nemzetközi Star Wars vérkeringésbe és e jeles nap ünneplésébe városunk is hozzá tud járulni a Budai út egyik parkolásgátló kövére festett Star Wars-kedvenc, R2-D2.

R2-D2 (röviden: R2, néha: Artu vagy Artu Detu), asztrodroid George Lucas Csillagok háborúja univerzumában. Egyike azoknak a karaktereknek, akik a hétrészes filmeposz mindegyik részében szerepelnek. Az R2 sorozat leghíresebb darabja. A másik robottal, C-3PO-val együtt az egyik leghíresebb duó a filmtörténetben. Mint az asztrodroidok többsége, nagyon intelligens, sőt R2-D2 különleges módon képes emberi megnyilvánulásokra is. Bár képes félelmet érezni, gondolkodás nélkül gazdái segítségére siet, ha azok bajba kerülnek, és roppant találékony mindenféle probléma megoldásában, akár a birodalmi számítógépes hálózatba való betörésről, akár pár ellenséges óriás harci robot semlegesítéséről van szó. Bár mellékszereplő a filmekben, valójában nagyon jelentős szerepe van a cselekmény előrevitelében: számos esetben közvetlenül vagy közvetve az ő cselekedetei révén jön a bonyodalom, számos esetben viszont az ő szakértelme és lélekjelenléte – ha szabad egy robotnak az utóbbit tulajdonítani – menti meg a főhősöket. Forrás: wikipedia.hu