Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 18. csütörtök | Frigyes napja

Hírek

 

Súlyos hibákat tárt fel és fontos javaslatokat fogalmazott meg a korábbi ingatlaneladásokat vizsgáló bizottság

2023. november 06.

A 2010-es évek második felében Budakalász a korábbi évekhez képest lényegesen több nagy értékű ingatlant értékesített, illetve értékes ingatlanokat adott bérbe. Az ingatlanértékesítések és ingatlangazdálkodás körülményei több esetben okoztak lakossági felháborodást, hatósági beadványok, feljelentések is születtek. A 2019 őszén megválasztott Képviselő-testület az ingatlanértékesítések és hasznosítás gyakorlatának vizsgálatára Ideiglenes Bizottságot hozott létre. A testület elvégezte munkáját, beszámolójukat az októberi Képviselő-testületi ülésen nagy többséggel fogadták el.

Legfontosabb feladatunknak az ingatlanhasznosítási gyakorlat értékelését tartottuk, amelyekből Budakalász városa a jövőben is profitálni tud, levonva a tanulságokat és elkerülve a korábban elkövetett hibákat, rossz gyakorlatokat. Kijavításukra konkrét javaslatokkal éltünk, aminek kézzelfogható pénzügyi hozadéka van és lesz városunknak – mondta Kóder György közgazdász, az Ideiglenes Bizottság elnöke.

Az Ideiglenes Bizottság a három legértékesebb ingatlan (Kálvária, Lupa-tó, Mályva park) vonatkozásában igazságügyi értékbecslő szakvélemény elkészítését is kezdeményezte, illetve kérte az értékesítéskori valós piaci értékek újbóli megállapítását. A vizsgálatokat három egymástól független igazságügyi szakértő végezte el, így megállapításaik elfogulatlansága megkérdőjelezhetetlen.

A vizsgálatok során kiderült: az ingatlanértékesítések folyamata, gyakorlata korábban Budakalász Város Önkormányzata, mint tulajdonos anyagi érdekeivel több vonatkozásban ellentétes volt. Ezek eredményeképpen 2019 előtt az Önkormányzat az elérhető piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron értékesítette ingatlanjait, ami százmilliós nagyságrendű bevételkiesést okozott – fogalmazott Kóder György.

Az elszenvedett veszteség legfontosabb okai közé sorolható az észszerűtlenül és életszerűtlenül rövid, jellemzően 15(!) napos határidők alkalmazása, a hatékony hirdetési felületek alkalmazásának hiánya, az értékbecslésekben szereplő megállapítások megalapozottságával kapcsolatos kérdések, az értékbecslésekben megállapított forgalmi érték helytelen értelmezése.

A városvezetés nem vette figyelembe, hogy az értékesítések következtében fellépő lakosságszám- és forgalomnövekedés milyen infrastrukturális fejlesztési igényt, terhet jelent Budakalásznak, azokat miként, milyen forrásból és ütemezéssel lehet megvalósítani.

Az Állami Számvevőszék és a 2011 Egyesület bejelentései nyomán a Pest Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított. A Szentendrei Járási Ügyészség ez év tavaszán arról tájékoztatott, hogy a Kálvária ingatlanok eladása miatt a felügyeletük mellett 2019 nyarán indult nyomozás folyamatban van.

Az ügyészség a Mályva Lakópark területének eladása miatt 2018-ban a Váci Rendőrkapitányságon indult eljárásról is beszámolt. Jelezte, hogy a rendőrség eljárást megszüntető határozatát 2018 szeptemberében ők hatályon kívül helyezték, de az újra indult rendőrségi nyomozás végül úgy szűnt meg, hogy az erről hozott határozatot az Önkormányzatnak nem küldték el.

A Kálvária telkek eladása kapcsán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt a Pest megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságon indult nyomozásra a bizottságnak nem volt ráhatása.  Október közepén dr. Göbl Richárd polgármester ismét tájékoztatást kért a nyomozóhatóságtól az ötödik éve tartó eljárásról, de válasz a Képviselő-testületi ülés időpontjáig nem érkezett.

Az ingatlanhasznosítási gyakorlat vizsgálata során az Ideiglenes Bizottság egyetértett azokkal a rendeletmódosítási javaslatokkal, amelyek minden lehetséges esetben az inflációs értékkövetés alapelvének alkalmazását írta elő. Az átláthatóság növelése érdekében pedig a korábbi egyszemélyi polgármesteri döntés helyett a bizottsági, testületi döntéshozatal vált gyakorlattá.

– Javasoltuk, hogy az ingatlanok értékesítése és hasznosítása során a vizsgált időszakban megállapított rossz gyakorlatokat az önkormányzat korrigálja, ami meg is történt. Az új városvezetés megfelelő szakmai képesítéssel bíró értékbecslőt alkalmaz, az értékbecslésben meghatározott nettó forgalmi értéket szükség szerint megnöveli az ÁFA összegével, ami több tízmilliós bevételnövekedést eredményezett.

A pályázati határidők immár életszerűek, szakportálokon is megjelennek a hirdetések. Az átláthatóságot növeli az is, hogy a döntések kollektívek, a korábbi egyszemélyi döntéssel szemben nőtt a Képviselő-testület és a Bizottságok szerepe.

Az önkormányzat ezeket a jó gyakorlatokat az utóbbi években a vonatkozó rendeletekbe többségében átvezette. A lakóingatlanok bérbeadása kapcsán alkalmazott gyakorlatot, miszerint Budakalász Város Önkormányzata a bérleti szerződéseket közjegyzői okiratba foglalja támogatjuk, javasoljuk fenntartani – összegezte a bizottság munkáját Kóder György.

A testület elvégezte munkáját, beszámolójukat az októberi testületi ülésen nagy többséggel fogadták el a képviselők. A bizottsági tagok munkájukért juttatást nem kaptak.

A polgármesteri tájékoztatáskérés és a testületi ülés után, november 2-i keltezéssel érkezett meg az eljárást megszüntető határozat a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt a Pest megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságán 2019-ben indult nyomozás lezárásáról.  A határozat ellen az érintett felek 8 napon belül panasszal élhetnek.