Széleskörű egyeztetés a közétkeztetésről
2019. február 14.
Rogán László polgármester kezdeményezésére a mai napon a közétkeztetéssel kapcsolatban egyeztettek az intézményvezetők és az Önkormányzat szakemberei a szolgáltató Junior Zrt. képviselőivel. A megbeszélésen a résztvevők megosztották egymással a hozzájuk érkezett jelzéseket az iskolai, óvodai, bölcsődei ételekkel, a szolgáltatás minőségével kapcsolatban. A felmerülő problémák nagy részére még helyben érkezett a megoldás.
A városvezetés javaslatára évente két alkalommal kerül majd sor hasonló találkozóra, annak érdekében, hogy a közétkeztetést szolgáltató cég a lehető legmagasabb színvonalat biztosíthassa az intézmények számára.
A közétkeztetési feladatok ellátása során sokrétű követelménynek kell megfelelni. A jogszabályi rendelkezések a felhasznált alapanyagokkal, a
menüsorok változatosságával, a bevitt tápértékkel kapcsolatban igen szigorúak – a gyermekek egészséges étkezése érdekében.
Az egyeztetésen az általános iskolák, az óvodák, a bölcsődék és az Idősek Klubjának vezetői megosztották a saját meglátásaikat és a szülőktől érkezett visszajelzéseket is. Az intézményvezetők előzetesen gyűjtötték össze a véleményeket: felsorolták, hogy náluk mely ételeket szeretik a leginkább, és legkevésbé a gyermekek. A hozzájuk érkezett jelzések és saját tapasztalataik alapján kisebb-nagyobb változtatásokat javasoltak az intézményekben biztosított menükkel kapcsolatban. Általános tapasztalat az, hogy ahogy a gyerekek nőnek, inkább elutasítóak a menzán kínált ételekkel kapcsolatban. Ez nem feltétlen a menü minőségét kérdőjelezi meg, hanem lehet egyfajta életkori sajátosság.
A Junior Zrt. képviselői közreműködően, nyitottan fogadták a javaslatokat. A felvetett problémákra javarészt már helyben érdemben tudtak reagálni: egyrészt a dietetikus szakemberek saját szakmai szempontjaikat is ismertették, másrészt a kifogásoltakat tudomásul vették. Főként a menüsorok összeállításával, az ételpárosításokkal és a fűszerezéssel kapcsolatban kaptak jelzéseket. Ritzu Tünde, a cég üzemeltetési igazgatója elmondta, hogy a jelzett észrevételeket a lehetőségekhez képest a jövőben szem előtt tartják majd.
Az iskolaigazgatók jelezték, hogy a szülők egy csoportja szívesen megkóstolná az ételeket. A polgármester pedig kérte, hogy erre legyen lehetőség mindkét iskola esetében. A Junior Kft üdvözölte a kezdeményezést és elmondta, kész naponta két-három plusz ételadagot biztosítani a szülői kóstolásra. Kérték emellett az ételek pontozásos értékelést, amiből még pontosabb visszajelzést kaphatnak a szolgáltatásról.
A cég ezen kívül konyhalátogatást is biztosít májusban. Ennek során az intézményvezetők megtekinthetik az ételek készítésének folyamatát.
Rogán László az egyeztetés zárásaként reményét fejezte ki, hogy a rendszeres tapasztalatcsere mindinkább elősegíti majd szolgáltatás zökkenőmentes biztosítását. A gyerekek, az intézmények és a városvezetés közös érdeke, hogy a közétkeztetési szolgáltatás a lehető legkedvezőbb feltételekkel maradjon elérhető és minél több gyerek megelégedésére szolgáljon.