11 °C

Budakalász

2019. április 24. szerda , György napja

Hírek

 

Személyre szabott fejlesztés a budakalászi óvodásoknak

2018. november 08.

Mondhatjuk, hogy a mai gyerekeknek könnyebb élete van, mint a korábbi generációkban felnőtteknek, néhány szempontból azonban ez mégsem egészen igaz. Az internet és az elektronikai eszközök térhódításának számos negatív hatása van, melyről rengeteg tanulmány született.

Legfőbb hátrány ma, hogy azt az időt, melyet korábban szabad mozgással – fára mászással, fogócskával, bújócskával, számháborúzással- töltöttek a gyerekek, ma a gépek bűvöletében és azok rabjaiként töltik. A szabad mozgás hiányából számos viselkedési probléma és zavar fakad. E hatásokat érezhetik bőrükön maguk a gyerekek, a családtagjaik és a velük naponta foglalkozó pedagógusok.

A budakalászi oktatási intézmények beszámolóiból is kitűnik, hogy a gyógypedagógusok és a logopédusok egyre túlterheltebbek. A terápiára szoruló gyermeklétszám folyamatosan emelkedik, egyre több a problémával küzdők aránya. A legjellemzőbb problémák közt szerepelnek: a figyelemzavar, a beszédértési- és mozgáskoordinációs problémák.

A nagycsoportos Krisztián is rendszeres logopédiai fejlesztésben részesül heti két alkalommal az egyik budakalászi óvodában. Szülei segítségével otthon is gyakorolja a tükör előtt az „r” betű helyes képzését, a mondókákat, az előírt babzsák tornát. Fejlődése biztató, és kézzel fogható.

Az óvodai fejlesztő pedagógusok széles spektrumban alkalmazott terápiájuk során többek közt mozgás alapú vizuális képességfejlesztést, térorientációt, térben és síkban egyaránt történő tájékozódást fejlesztenek. A hangsúly mindig a mozgáson van, hiszen ebből szenvednek a kicsik leginkább hiányt. „Amit a fejlesztés során megtanulnak a kezelésben részt vevők, az csak egy kiindulási alap” – hangsúlyozza a budakalászi óvodák gyógypedagógusa Tóth Krisztina, aki közel 40 gyerek fejlesztését látja el jelenleg egymaga összesen három helyi óvodai tagintézményben. „Óriási segítség lenne, ha a szülők otthon partnerként vennének részt a folyamatban, folytatnák az előirányzott programot és maguk is aktív, mozgás alapú életvitelt alakítanának ki közösen, jó példával elöljárva.”

Nagy szükség van tehát az óvodai gyógypedagógus és logopédus- kapacitás bővítésére, melyet most további három álláshely létrehozásával támogat Budakalász Város Önkormányzata. A Képviselő-testület döntésének köszönhetően így januártól mindkét óvodában teljes állásban gyógypedagógus és logopédus segíti a gyermekek fejlesztését.

„Óriási örömmel fogadtuk az Önkormányzat szerepvállalását a fejlesztő pedagógusok kapacitásbővítése kapcsán, hiszen kevés település vállalja ennek költségeit.” – mondta el záró gondolatként Tóth Kriszta szakértő.