Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 09. szombat | Natália napja

Hírek

 

Szennyvízhelyzet Budakalászon

2020. május 13.

Ismét a hatósághoz fordul a város

A hatályos jogszabályok szerint minden településen az önkormányzat kötelező feladata a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére és szállítására a közszolgáltatást megszervezni.

Ahogyan arról már a Taván csatornázásával kapcsolatban is írtunk, a korábban Budakalászon e tevékenységet ellátó vállalkozó nyugdíjba vonulása miatt az önkormányzat pályázatot írt ki az új szolgáltató kiválasztására. Sajnálatos tény, hogy a rezsicsökkentés jegyében hét évvel ezelőtt befagyasztott árakon gyakorlatilag nincs vállalkozó, akinek megérné elvállalni a feladatot, így a több körben is kiírt pályázat mindannyiszor sikertelenül zárult.

Ezt követően a jogszabályokban előírt módon az önkormányzat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz fordult, hogy az jelölje ki a szolgáltatót. Úgy tűnt, fellélegezhetünk, hiszen a hatóság a feladat ellátására kis csúszással ugyan, de 2020. április 6­án kelt határozata szerint a „SILVÁNUS” Építőipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaságot jelölte ki, az ideiglenes begyűjtési ellátás szolgáltatásának díját pedig 1800 Ft/ m3 + áfa értékben határozta meg.

Sajnos azonban továbbra is számtalan lakossági panasz érkezik a Hivatalba, hogy a kijelölt szolgáltató nem, vagy nem a megállapított díjon akarja elszállítani a szennyvizet, illetve ki sem megy a megbeszélt időpontban, helyette inkább „szippantási akadályt” közöl.

A helyzet így mára gyakorlatilag tarthatatlanná vált: a túlcsorduló emésztőgödrök már környezetvédelmi és közegészségügyi kockázatot jelentenek, és több helyen veszélyeztetik a közeli vízbázisokat is.

A helyzet mielőbbi megnyugtató kezelése érdekében az önkormányzat így ismételten a hatósághoz fordult, nyomatékosan kérve, hogy az jelöljön ki egy másik, a feladatot valóban ellátni képes közszolgáltatót.

A város kérte azt is, hogy mennyiben az ellátási területen nincs alkalmas közszolgáltató, akkor akár ellátási területen kívüli közszolgáltatót jelöljön ki a feladat ellátására a Katasztrófavédelem.

A polgármesteri hivatal érintett lakók kérésére maga is vállalkozók után nézett, akik ideiglenesen tudnak segíteni a szennyvíz elszállításában.