Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 23. kedd | Lenke napja

Hírek

 

Szénszünet lesz a kormányzati igazgatásban is

2022. október 04.

Kormányzati igazgatási szünetet rendelt el a kormány. December 22. és január 6. között zárva tartanak a minisztériumok és a kormányhivatalok, hogy így spóroljanak az állami intézményekben. Az iskolákban ugyancsak lesz „szénszünet”, az önkormányzatokat érintő központi rendelkezés egyelőre nem jelent meg.

 A csütörtök esti rendelet szerint „az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szerv feladatait nem látja el, és az ügyfélfogadás nem működik”. Lényegében kényszerszabadságra küldik a tisztviselőket, akinek esetleg már nem maradt szabadsága az idei évre, annak a 2023-as keretéből veszik el ezeket a munkanapokat. Az önkormányzatokra is érvényes hasonló rendelkezés még nem jelent meg.

Ugyancsak a Magyar Közlönyben jelent meg a tanév rendjéről szóló belügyminisztériumi rendelet módosítása is. Ebben megerősítik, hogy eltörlik az iskolákban az őszi szünetet, a téli szünetet pedig meghosszabbítják. A kormány indoka itt is az energiatakarékosság.

A rendelet alapján a következőkre lehet számítani:

  • Őszi szünet – nem lesz. A rendelet szerint „a 2022/2023-as tanévben az őszi szünet nem adható ki”. Az addigra biztosan elfáradó diákoknak és tanároknak némi vigaszt jelenthet, hogy mindenszentek (november 1.) idén keddre esik, és akkor lesz egy négynapos hosszú hétvége, mert az előtte lévő hétfőt egy szombati napon dolgozzuk majd le.
  • Téli szünet– a szünet előtti utolsó tanítási nap 2022. december 21. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. január 9. (hétfő).
  • Tavaszi szünet– ezt nem érinti a módosítás, az eredeti rendelet szerint a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. április 5. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap 2023. április 12. (szerda).

Szintén az őszi szünet kiiktatására utal, hogy a rendelet eddig előírta, hogy egy tanévben legalább három alkalommal kell legalább hat összefüggő napnyi szünetet (őszi, téli, tavaszi) adni a diákoknak, a módosítás már csak két ilyen időszakot jelöl meg.

A módosításnak van még egy lényeges része. A tanév utolsó tanítási napja nem 2023. június 15. (csütörtök), hanem 2023. június 16. (péntek) lesz. Ezt feltehetően az indokolja, hogy az átalakítások miatt így lesz meg a tanévben a kötelező 183 tanítási nap.