Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 22. hétfő | Magdolna napja

Hírek

 

A Szent István mozgóképszínház története

2017. július 17.

A Klinger gyár lakatosának Wenczel Ferencnek és feleségének -aki ugyanott volt varrónő- újító ötlete támadt egykoron: építsenek mozgóképszínházat Budakalászon! A Fő utcán lévő telkükön kezdték el az építkezést, ám sajnos hamar elfogyott az erre a célra szánt megtakarított pénzük, így leállt a mozi építése. A környékbeliek érdeklődve figyelték az eseményeket és azonnal színre léptek, amint a nehézségeket észlelték. moziDenkstein Jenő bácsi a rőfös és Herczfeld Marci bácsi a közeli hentes anyagiakkal támogatták a kezdeményezést, baráti szívességből, így az építkezés újra megindulhatott 1926-ban. Ekkor még külföldi némafilmeket játszottak. A moziban a vászon előtt ült a zongorista -Westvinkel Róbert kalászi zenész- és zongoráztott a vetítés alatt amíg el nem készült az első hangosfilm. Ekkor már óriási, lavórnyi gramofonlemezre volt felvéve a szöveg és a kísérőzene. Az első magyar film a Kék bálvány volt melyet 1931-ben vetítettek, s már a hangosfilmek technikájával készült. Szombaton és vasárnap tartottak előadásokat, vasárnap hármat is. A hangosfilmek megérkezésével egyre több ember járt moziba, s már hétfőn is vetítettek. Az akkor kedvelt magyar színésznők Szörényi Éva, Simor Erzsi, Tolnai Klári, Karády Katalin voltak. A színészek közül Jávor Pál, Páger Antal, Kabos Gyula, Gózon Gyula, Bilicsi Tivadar voltak a legnépszerűbbek.mozi

A budakalászi mozi családi vállalkozás volt, az egész család részt vett az üzemeltetésben, bár mellette korábbi munkahelyüket is megtartották. Minden héten nyomtatott plakát hirdette, mi lesz a moziműsor. Az emberek jöttek és az indulást követő pár nehezebb évet követően már megtöltötték a termet, ami nem csekélység, hiszen kétszázhatvanan fértek be egyszerre. Mirk Márton édesapja volt a gépész, édesanyja a büfés, a váróteremben cukorkát, csokoládét árusítottak. Marci bácsi volt a jegyszedő és húga a pénztáros. Még öregkorában is megszólították pomázi lakosok, akik emlékeztek rá, hogy átjártak hozzánk moziba.

Kisebb-nagyobb döccenők után, az 1980-as években zárt be a mozi végleg a faluban. Azóta utazunk, ha filmet szeretnénk látni.

Forrás: Kalászi Svábok Krónikásai