9 °C

Budakalász

2020. február 29. szombat,

Hírek

 

 „Szép kert, gondozott környezet” pályázat: a zsűrizés

2019. szeptember 11.

A legszebb budakalászi kertek tulajdonosai minden évben versenybe szállnak egymással. Idén a zsűri tetszését leginkább kivívó kert tulajdonosa 100.000 Ft értékben kap kertészeti utalványt, a második és harmadik helyezettek 60.000, illetve 40.000 forint összegben vásárolhatnak kertjeikbe új növényeket – mind a családi, mind a társasház kategóriák esetében. Az idei pályázaton így összesen 400.000 forint a nyeremény és 12-en indultak szebbnél-szebb kertekkel. Elkísértük a négyfős zsűrit, nemcsak színes őszi virágágyásokat és gondozott gyepes területeket, de sok gazdagon termő gyümölcsöst és veteményest is megcsodálhattunk.

A pályázaton résztvevő kerteket véleményező zsűri tagjai igazán nehéz döntés előtt álltak az idén. A verseny rendkívül szoros volt, a nevezők változatos eredményekkel büszkélkedhettek. Volt, aki húszévnyi munkával, igazi profizmussal szinte egy parkot hozott létre. Volt, aki azt mondhatta el magáról: 80, vagy akár 90 évet is betöltve egymaga műveli meg a gyakran 500, vagy 1000 négyzetméteres terület minden részét. Láttunk rengeteg ötletes megoldást: gyerekeknek épült, díszes kerti tavat, virágtartó biciklit, cserepes virág-kertet, magaságyásokat, fűszercsigákat, gurulós gyomlálósámlit, és számos követendő példát komposztálásra.

A bírálati szempontok közt a virágosítás, a növényzet egészségessége, a terület gondozottsága is szerepeltek. A zsűri értékelte a kiültetett növények állapotát, a színeket, a formák harmóniáját, a zöldfelület harmonikus kapcsolatát a közterülettel és az épített környezettel. Emellett figyelembe vették az ingatlan kertjének és környezetének tisztaságát, gyommentességét is. Az első három helyezettet emléktáblával, összesen 200.000 forint összegben vásárlási utalvánnyal és elismerő oklevéllel tüntetik ki. Az eredményhirdetésre októberben kerül sor.

A kertekről készült felvételek: 

Batthyány utcai nevezés

Bocskai utcai nevezés

Diófa utcai nevezés

Hajnalka utcai nevezés

Iskola utcai nevezés

Jankovics utcai nevezés

Kinizsi utcai nevezés

Szentendrei úti nevezés

Tanító utca 38-40-42.

Tulipán utcai nevezés