Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Szeptember végén Budakalászra látogatnak bajor barátaink

2023. július 18.

Az elmúlt évtizedekben Budakalász három európai településsel létesített testvérvárosi kapcsolatot. Elsőként Németországban Kahl am Main városával, majd a nemzeti összetartozás jeleként a székelyföldi Lövétével, valamint a délvidéki Adával. Bajor vendégeink rövidesen ellátogatnak hozzánk.

A bajorországi Kahl am Main várossal kötött testvérkapcsolat idén lesz 25 éves. Bajor barátaink szeptember 22. és 25. között ezért is látogatnak majd Budakalászra. A valódi és élő baráti kapcsolatok érdekében szeretnénk mindannyiukat kalászi családoknál elhelyezni. Aki 3 éjszakára szívesen fogadna egy vagy több vendéget, kérjük jelezze a kommunikacio@budakalasz.hu címen.

A Budakalászi Német Nemzetiségi Egyesület tagjai éveken át nagyon szoros kapcsolatot ápoltak a khaliakkal, az első találkozásokból máig tartó barátságok születtek.  Az egyesület 25 éves jubileumára készült visszatekintést, a Wágnerné Klupp Katalin elnökkel és tagtársaival készült beszélgetéseket itt nézhetik újra:

Testvérvárosi kapcsolatok a hatvanas évektől napjainkig

A testvérvárosok gondolata a második világháború után született meg, amikor az európai emberek felismerték, hogy az ellenségeskedés után csak egyetlen módon léphetnek előre, ha szorosan együttműködnek. A cél az volt, hogy Európa különböző régióinak városai fűzzék szorosabbra kapcsolataikat, ismerjék meg és segítsék egymást.

A hatvanas évek végétől a hazai testvérvárosi kapcsolatok leginkább az akkori szocialista országok városaival születtek. Az ilyen elvtársias jellegű viszonyok eredményezték Budakalászon például a szibériai iparvárosról elnevezett, de a mássalhangzótorlódások miatt nekünk nehezen kimondható Omszk-tó, Omszk-park elnevezéseket.

A rendszerváltás időszakában aztán már nemcsak az ország nyitott a nyugat felé, hanem a városok, községek is új kötelékeket alakíthattak ki. 1989-ben az Európai Bizottság is meghirdette az unió testvérvárosi programját (town twinning) azzal a szándékkal, hogy támogassa a már létező kapcsolatok elmélyítését, új kapcsolatok kialakítását, hogy a települések polgárai közvetlenül is bekapcsolódhassanak az európai integrációba.

Az elmúlt évtizedekben Budakalász három európai településsel létesített testvérvárosi kapcsolatot: Németországban Kahl am Main városával, a nemzeti összetartozás jeleként pedig Erdélyben Lövétével, valamint a Délvidéken Adával. A városok közös kulturális és sportrendezvényeket szerveztek, diákcsoportok csereutazásokon vettek részt.

Délvidéken az etnikai és az országhatárok már lassan összeérnek, Erdélyben is egyre kevesebb magyar szót hallani. Ezért is volt fontos és szimbolikus jelentőségű, hogy a Budakalász a délvidéki Ada és a székelyföldi Lövéte településekkel is testvérvárosi kapcsolatot kötött.