Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 07. csütörtök | Ambrus napja

Hírek

 

Szerb helységnévtáblák is kerülnek a bevezető utak mellé

2021. április 12.

Március elején vendégünk volt Alexov Lyubomir, a Magyar Országgyűlés szerb nemzetiségi szószólója. A találkozón a Szerb Ortodox templom felújításán kívül több más kérdés is szóba került, egyebek mellett a szerb helységnévtáblák régóta húzódó ügye is. A városgondnokság munkatársai ma elkezdték a szerb nyelvű táblák kihelyezését.

Budakalászon a török hadjáratok elől menekülve a XVII. század végén települtek le az első szerb családok. Városunk a XIX. század második felére a német betelepülésnek köszönhetően vált először két, majd az egyre nagyobb számú magyar beköltözőnek köszönhetően már három etnikumúvá. A XX. század elejétől már nemcsak a németek, de a magyarok lélekszáma is meghaladta a szerbekét, a II. világháborút követően pedig az akkor már kis létszámú szerb közösség tovább zsugorodott, ám a hívők ma is büszkén gyakorolják vallásukat. A rendszerváltozást követően a budakalászi szerb ortodoxok az államosításkor elvett épületeiket is visszakapták, köztük a település legrégebbi épületei közé tartozó egykori parókiát is.

A budakalászi helységnévtáblák három nyelven való megjelenítése régi adósság volt, fontos jelképe a három nyelvű kalászi közösségnek.