Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 26. hétfő | Edina napja

Hírek

 

Szombaton gyújtjuk meg a negyedik adventi gyertyát

2023. december 22.

December 23-án, szombat délután 4 órakor a Kárpátok Őre szobor előtti téren, a Bethlehemi Békelángról gyújtjuk meg Budakalász adventi koszorúján a negyedik gyertyát. 

Az ünnepségen meghallgathatjuk a Budakalászi Református Gyülekezet kórusának műsorát, majd aki mécsessel érkezik, a város koszorújáról hazaviheti otthonába a Betlehemi Békelángot.

A Betlehemi Békeláng története a középkorra nyúlik vissza. II. Orbán pápa felhívására kereszteshadjárat indult a Szentföldre, majd három évvel később a hadjáratról hazatérők lángot hoztak magukkal Betlehemből, ami Jézus születésére emlékeztetett.

A békeláng legújabb története 1986-ban kezdődött el. Immár semmi kapcsolata nincs a keresztes hadjáratokkal, Ada Brandstetter a láng elhozatalának ötletévek az ORF (Osztrák Rádió és Televízió) szerkesztőségét kereste meg. Ada apukája gyerekkorából emlékezett egy szudétanémet hagyományra, amikor a város főterén álló karácsonyfa gyertyáiról azt mondták a gyerekeknek, hogy a kisgyermek Jézus gyújtotta meg őket. Ada Linz főterén az ORF Fény a sötétbe elnevezésű jótékonysági eseményének keretein belül szeretett volna megemlékezni erről a hagyományról.

Az ORF akkori főszerkesztője Ada ötlete mellé állt és egy mozgássérült kisfiú segítségével repülőgépen hozták el a lángot Betlehemből karácsony előtt, majd december 24-én a város főterén mindenki hazavihette otthonába a Betlehemi Békelángot. Két évvel később már Ausztria határain kívülre is elterjedt a program, akkor a lángot már egy kambodzsai menekült fiú hozta el. A láng hagyománya később a cserkészmozgalomban is fontossá vált, nem véletlen tehát, hogy Budakalászra a város cserkészeinek segítségével érkezett a Békeláng.

A Betlehemi Békeláng tehát hagyományosan Betlehemből egyenesen Ausztriába érkezik, ahonnan Európa országaiba terjed tovább. Magyarországra először Gödöllőre érkezett, majd az ott tartott ünnepségen a városok képviselői tovább vitték mécseseikkel. Budakalászra a 1111 Szent István Cserkészcsapat hozta el:

Örömmel hoztuk a betlehemi békelángot Budakalászra, ahol megőrizzük addig, amíg el nem jön a pillanat, amikor lehetőség lesz a budakalászi otthonokba is eljuttatni a lángot, a szent ünnep hírnökét. − nyilatkozott Kereszturi András, a kalászi cserkészcsapat vezetője.

Az ünnepség végén aki mécsessel érkezik, hazaviheti otthonába a Betlehemi Békelángot.

A Betlehemi Békeláng Ausztriába induló mécsesét a 12 éves Pillar Jarayseh gyújtotta meg Betlehemben, Jézus születésének helyén. Fotó: ooe.orf.at