Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 08. péntek | Mária napja

Hírek

 

Szúnyoggyérítés 2020

2020. június 16.

FRISS:

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást – tájékoztatta az NNK július 27-én az MTI-t. A légi kémaiai gyérítést csak a Katasztrófavédelemnek áll jogában megrendelni.

2020. július 29-én ismét szúnyoggyérítés Budakalászon. Részletek itt>>

2020. július 14-én ismét földi kémiai szúnyoggyérítést végeznek Budakalászon. Részletek ide kattintva olvashatók>> A szúnyoggyérítés 370 hektáron az alábbi cikkben szereplő úvonalon július 14-én megtrörtént.

2013-ban addig nem látott árhullám vonult le a Dunán és ez extrém mértékű szúnyoginváziót eredményezett. Az állam ezután úgy döntött, hogy az árvízi védekezés mellett az árvíz miatti szúnyogártalom elleni védekezést is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatáskörébe tartozik. Azt, hogy mely területekre terjed ki a központi szúnyoggyérítés, szakértői vizsgálatok határozzák meg. Ezek a szakemberek az ún. entomológusok, vagyis rovartannal foglalkozó szakértők. A helyismerettel rendelkező szakemberek ismerik a szúnyogok tenyészőhelyeit és a kifejlett egyedek előfordulási helyeit, ezeken a pontokon mérik rendszeresen a csípésszámot, továbbá a vízben fejlődő szúnyoglárvák számát s ezek alapján lépnek közbe akkor, amikor az szükségszerű és a leghatékonyabb.

Egészen tavalyig vegyesen alkalmaztak légi és földi gyérítést kémiai vagy biológiai szerekkel, de 2020-tól már nem lehetséges a légi kémiai szúnyoggyérítés, ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni. Jelenleg főszabály szerint a légi biológiai és a földi biológiai, vagy kémiai szúnyoggyérítés lehetséges.

A munkát már április 3-án megkezdték a Katasztrófavédelem szakemberei, elsőként a Velencei-tó nádasaiban, majd a Kőrősöknél és egyes Tisza-holtágaknál, valamint azok környezetében, a Csepel-szigetnél valamint Baranya és Bács-Kiskun megyében végeztek szúnyoggyérítést. A múlt hét folyamán összesen 1000 hektáron zajlott a földi biológiai védekezés.

2020. június 24-én és 25-én megtörtént Budakalászon az idei első szúnyoggyérítés. Az irtás során földi eszközzel, kémiai szer levegőbe juttatásával dolgoztak a Katasztrófavédelem szakemberei. A részleteket itt olvashatják>>

Mit tehet a lakosság azért, hogy minimalizálja a közvetlen környezetében felbukkanó szúnyogokat?

A Katasztrófavédelem az alábbiakat tanácsolja:

  • csapadékos időszak után kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben kialakuló mikrotenyészőhelyeket felszámoljuk.
  • célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni,
  • az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni,
  • az árkokat rendben tartani, hogy hosszabb ideig ne tudjon benne megállni a csapadék.

A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített:

További részletek az egyes eljárásokról és a szúnyogok elleni védekezés lakossági szerepéről a Katasztrófavédelem cikkeiben olvashatók ide kattintva>>