Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. november 28. kedd | Stefánia napja

Hírek

 

Szúnyoggyérítés 2020

2020. június 28.

Az alábbi területeken végezték el a földi kémiai szúnyoggyérítést. Az úgynevezett ULV-s technológia nem jár különösebb hanghatással és köd sem képződik az irtás során. Az ULV eljárást általában nagyobb forgalmú helyeken alkalmazzák, mert a képződött permetfelhő kevésbé zavarja a közlekedést és a lakosságot. A melegködképző generátorokat a növényzettel jobban fedett területeken érdemes használni, mivel az apró cseppekből álló permetköd behatolóképessége sűrű bozótos részeken is megfelelő.

  • az Omszk-tó környékén
  • a Duna melletti üdülőövezetek területén
  • Szentistvántelep területén
  • a Gerinc utcában
  • valamint a Barát-patak környékén (a Barát patak és a Damjanich utca közötti területen, valamint a Klisovác utca – Kőbányai út közötti részen).

Az Omszk-tó körüli szúnyoggyérítésről készült videót ide kattintva nézhetik meg a város Youtube csatornáján>>

A földi kémiai irtás során felhasznált készítmény a “Deltasect Plus 1,2 ULV” szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik. A méhekre azonban veszélyes lehet a kémiai irtó szer, ezért a gyérítés feltétele a méhészek értesítése. A szúnyoggyérítések hatékonyságát az állami közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott cégek entomológus (rovartannal foglalkozó) szakértői ellenőrzik. A helyszíni ellenőrzésbe a területi katasztrófavédelmi igazgatóságok is bekapcsolódnak.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása után kiemelten fontos, hogy a lakókörnyezetünkben kialakuló mikrotenyészőhelyeket felszámoljuk. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti eszközöket (virágcserepek, játékok, madáritatók) összegyűjteni, vagy néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat szúnyoghálóval lefedni, illetve az árkokat rendben tartani, hogy ne tudjon benne hosszabb ideig megállni a csapadék. A szúnyogok számát csökkentő ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek a budakalasz.hu/szunyog gyűjtőoldalunkon is elérhetők ide kattintva>>

Mint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk, az idei évtől már nem lehetséges a kémiai vegyszerekkel történő légi szúnyogirtás.  A tiltás oka, hogy a légi kémiai szúnyoggyérítés során használt szerek a szúnyogokkal közel megegyező méretű egyéb rovarokra és bogarakra is veszélyt jelentettek. A szúnyoggyérítési munkát április eleje óta végzi a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága.

Bővebben: https://www.budakalasz.hu/szunyog/

A június 26-i Omszk-tó körüli szúnyoggyérítéskor a speciális autóról és a gyérítésről készült fotókat az alábbi képgalériában tekinthetik meg.