Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 14. péntek | Vazul napja

Hírek

 

Szúnyoggyérítés a Lupa-tó körül

2023. július 20.

A Lupa-tó környékén földi úton történő szúnyoggyérítés lesz 2023. július 20-án, 23:00-04:00 óra között.

Pótnap: 2023. július 21., alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A tó környezetében élőknek ajánlott a szabadban tárolt gyerekjátékokat összeszedni vagy letakarni. A kezdéstől július 21-én hajnal 5-ig érdemes az ablakokat becsukni, szellőztető készülékeket kikapcsolni, a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt megmosni.

A szúnyogírtást végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos.

Biológiai készítmény is áll a lakosság rendelkezésére

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A Katasztrófavédelem szúnyoggyérítő kezelésének kiegészítéseként az Önkormányzat jóvoltából a ház körüli pangó vizek, kerti tavak kezelésére biológiai készítmény is a lakosság rendelkezésére áll. Egy tabletta maximum 50 literes tartályhoz elegendő. Nagyobb vízterek (pl. kerti tavak) esetén javasolt locsolókanna vagy kézi permetező használata. A tablettákat 2-5 liter vízben kell feloldani, az így keletkező oldat 2m² területre elegendő. Használat előtt célszerű megbizonyosodni arról, hogy a ház körüli vízben, kerti tóban valóban fejlődnek-e csípőszúnyog-lárvák.