Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Szúnyoggyérítés a Lupa-tónál

2023. július 05.

A Lupa-tó környékén földi úton történő szúnyoggyérítés lesz 2023. július 06. napján, 23:00-04:00 óra között.

Pótnap: 2023. július 07., alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A tó környezetében élőknek ajánlott a szabadban tárolt gyerekjátékokat összeszedni vagy letakarni. A kezdéstől július 7-én hajnal 5-ig érdemes az ablakokat becsukni, szellőztető készülékeket kikapcsolni, a zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás előtt megmosni.

A szúnyogírtást végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni tilos.

 

Biológiai készítmény is áll a lakosság rendelkezésére

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A Katasztrófavédelem szúnyogirtó kezelésének kiegészítéseként az Önkormányzat jóvoltából a ház körüli pangó vizek, kerti tavak kezelésére biológiai készítmény is a lakosság rendelkezésére áll. Egy tabletta maximum 50 literes tartályhoz elegendő. Nagyobb vízterek (pl. kerti tavak) esetén javasolt locsolókanna vagy kézi permetező használata. A tablettákat 2-5 liter vízben kell feloldani, az így keletkező oldat 2m² területre elegendő. Használat előtt célszerű megbizonyosodni, hogy a ház körüli vízben, kerti tóban valóban fejlődnek-e csípőszúnyog-lárvák.

A Culinex Tab Plus szúnyoglárva-irtó tabletta biológiai készítmény kizárólag a csípőszúnyog-lárvákat pusztítja el. A budakalásziak számára 1-1 levél ingyenes.

Mivel a készítmény 24 órán belül maximálisan hatékony, elegendő a kezelést követő egy hét múlva ellenőrizni a csípőszúnyog-lárvák újbóli megjelenését. A készítmény a kizárólag a csípőszúnyog-lárvákat pusztítja el, a kezelt vízben található többi élőlényre nincs hatással. A tablettákat a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán nyitva tartási időben vehetik át a budakalásziak hétfőtől csütörtökig 8 és 16, pénteken 8 és 14 óra között.