Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 09. péntek | Félix napja

Hírek

 

Tájékoztatás az új behajtási rendeletről

2022. július 08.

Új behajtási rendeletet fogadott el a képviselő-testület. Az új forgalmi rend október 1-jétől lép érvénybe mely kezeli a korábbi rendeleti hiányosságokat, valamint a lakóövezetekben tapasztalható megnövekedett átmenő forgalom a (11. sz.) Szentendrei út felújítása miatt, beavatkozás nélkül várhatóan tovább romló helyzetét. Az elmúlt évtizedben kiadott Duna-partra vonatkozó engedélyek felülvizsgálata is időszerűvé vált, ezek 2022. szeptember 30-án érvényüket vesztik, az új behajtási engedélyek az új, rugalmasabb szabályozás mentén kerülhetnek kiadásra.

Az új behajtási engedély 2022. július 4-től kérelmezhető személyesen, postai úton, ügyfélkapun vagy cégkapun keresztül a Polgármesteri Hivatalnál.

A behajtási rendelet a Duna-part korábban is védett területén nem változtat, ugyanakkor egy új védett területet jelöl ki: a Klenity városrészben a Kántor utcában (Apát utca és Téglási András utca között).

A behajtási rendelet célja a lakóterületek átmenőforgalmának szabályozása, továbbá a Duna-parton árvízvédelemi védművek és a Natura 2000-es területek megóvása, a lakossági és tulajdonosi igényeket is figyelembe véve. A rendelet előzetes egyeztetések mentén, ott felmerült sokszor ellentétes érdekek között elfogadható kompromisszumot keresve alakult ki. Köszönjük az egyesületek (Lupa, Dunakalász) és lakosok részvételét az egyeztetések során.

A Duna-parton évtizede érvényben lévő szabályozás az új rendeletben nem szigorodott, több helyen rugalmasabbá vált, így az új engedélyek kiadásakor már ennek szabályait alkalmazhatja a Hivatal. Korábbi szabályok alapján ingatlanonként 2 db rendszám alapú és 2 db vendégkártya volt kiadható, a új szabályozás 2 db személyre szóló és 4 db vendégkártya kiadását teszi lehetővé.

A rendelet teljes szövegét ITT, a behajtási engedélyekhez készült tájékoztatót ITT olvashatja, az engedély igénylő nyomtatványát pedig ITT éri el.

Az alábbi táblázatban terület szerint könnyen tájékozódhatunk az engedélyek jogosultjairól, azok típusáról és mennyiségéről.

A képre kattintva a dokumentum nagyobb felbontású formátumban nyílik meg.

A behajtási engedély, valamint a sorompó hozzáférés iránti kérelmeket személyesen, postai úton, vagy ügyfélkapun, cégkapun keresztül a Polgármesteri Hivatalnál lehet benyújtani a rendelet melléklete szerinti formanyomtatványon, az abban felsorolt dokumentumok csatolásával. Fentiek alapján az e-mailen benyújtott kérelmeket nem tudjuk elbírálni.

A Szentistvántelep és Klenity városrészek áthajtásra jogosult lakói részére – tekintettel arra, hogy minden szükséges adat rendelkezésre áll – a Polgármesteri Hivatal igénylés nélkül 2022. szeptember 30-ig megküldi a névre szóló behajtási engedélyeket, tehát a rendszer indulásakor az említett területeken állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakóknak nincs teendőjük. A későbbiekben a behajtási kérelmeket a normál eljárásrend szerint lehet előterjeszteni.