Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. május 15. szombat | Szonja, Zsófia napja

Hírek

 

Tájékoztatás: az újranyitás lépései és a védettségi igazolvány

2021. május 01.

A beoltottak száma Magyarországon meghaladta a 4 milliót. Ezért a Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint szolgáltatások széles köre nyílik meg azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk.

Az újranyitás lépései

A védettségi igazolványról

Védettség igazolására szolgál a fertőzésen átesettek, illetve az oltással rendelkezők számára, melyet Budapest Főváros Kormányhivatala hivatalból vagy kérelemre állít ki. Ezt részletesen a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II.12.) Korm. rendelet szabályozza:
1. § (1) A SARS-CoV-2 koronavírus (a továbbiakban: koronavírus) elleni védettség igazolása
a) a COVID-19 betegségből (a továbbiakban: fertőzés) e rendeletben meghatározott időn belül történő felgyógyulás vagy
b) * az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett és a lakosság oltására felhasznált COVID-19 oltóanyaggal történt védőoltás (a továbbiakban: oltottság) tényének az igazolásával történik.
(2) A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas az e rendelet szerinti hatósági igazolvány (a továbbiakban: védettségi igazolvány), illetve applikáció.

Védettségi igazolványt három esetben lehet kiállítani:

  1. ha valaki megkapta a védőoltást,
  2. igazolt módon átesett a fertőzésen, vagy
  3. ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, és ezt egy utólag elvégzett ellenanyag-vizsgálat igazolja.

Ha valaki megkapta az oltást, nem kell külön igényelnie a védettségi igazolványt, a hatóságok megküldik azt. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes.

Amennyiben valaki jogosult a védettségi igazolványra, de bármilyen okból nem kapta meg, akkor ezt a vedettsegiigazolvany@1818.hu e-mail-címen lehet jelezni. Ebben az esetben az ügyfélkapu-regisztrációval rendelkezők a Magyarország.hu honlapon keresztül is igényelhetik az igazolványt. Az igazolvány hiányát a kormányablakokban személyesen is lehet jelezni.

Borítókép: Jan Tinneberg/Unsplash