Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. február 21. szerda | Eleonóra napja

Hírek

 

Tájékoztató földi és légi úton történő szúnyoggyérítésről

2021. július 28.

Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy településünk területén földi és légi úton történő szúnyoggyérítés lesz, amelyet a katasztrófavédelem szervez. A légi kezelés pontos időpontja: 2021. 08. 04., szerda, a napnyugtát megelőző másfél órában. Rossz idő esetén a védekezés 2021.08.05. – 08.06. napján, ugyanebben az időben kerül sor. A földi kezelés pontos időpontja: 2021. 08. 04., szerda, a napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2021.08.05. – 08.06. napján, ugyanebben az időben kerül sor.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A dunai árhullám és az esőzések, nagy kiterjedésű csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyeket hoztak létre a védgátak között. A hőség miatt a lárvák rendkívül gyorsan fejlődnek, akár egy hét alatt kialakulnak a rovarok, ezért a Duna mentén tömegesen jelennek meg a szúnyogok. Az ország tizenegy régiójában, 244 településen és a főváros hét kerületében lépnek fel a szúnyogok ellen.

A lakosság részére javasolt intézkedések

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása

Kapcsolódó cikkek:

Irtó nagy probléma: hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen?