Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 25. csütörtök | Jakab, Kristóf napja

Hírek

 

Takarékoskodjunk a vezetékes ivóvízzel!

2024. július 09.

A kánikulai időjárással menetrendszerűen megérkezett a DMRV víztakarékosságra intő felhívása.  Még nincs vízhiány, de hogy ne is legyen, a fogyasztás csökkentését kérik a lakosságtól. Mellőzzük a kerti medencék feltöltését és a kerekben ne locsoljunk.

Budakalász és 14 további pilis-dunakanyari település lakosait a vezetékes ivóvíz takarékos használatára szólította fel a Duna Menti Regionális Vízmű. Jelezték: az ivóvízkutak már most maximális kapacitással működnek.

Mivel az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban nem várható csapadék, arra kérik a lakosságot, hogy vezetékes vízzel ne locsoljanak és ne töltsenek fel kerti medencéket. A takarékosságra azért van szükség, hogy elkerülhessük a szigorúbb korlátozásokat.

A magasabban fekvő települések és településrészek lakóinak csak így tudják garantálni, hogy megfelelő mennyiségű vezetékes víz álljon rendelkezésre.  Amennyiben tovább nő a fogyasztás, kritikus üzemállapot alakulhat ki.

Az elmúlt években komoly vízhiány alakult ki a régióban. A nyári vízkorlátozások és a vízhiány megoldására a Duna-parti kutaktól az ürömi víztároló medencéig több mint 8 kilométer hosszon új, nagy átmérőjű gerincvezetéket épít ki a DMRV Zrt. Ahhoz, hogy Budakalászon javuljon a vízminőség és a vízellátás biztonsága, a hálózat 11 különböző ellátási csatlakozási pontjához (Zrínyi utca, Szent László utca, Téglási András utca, Klisovác utca, Kőbányai út, Árok utca, Csalogány utca) kell eljuttatni az új gerincvezetéket.

A beruházás eredményeként lesz elegendő ivóvíz a magasabban fekvő településrészeken, de a rossz állapotú, kis átmérőjű lakossági ellátóvezetékek cseréjére még várni kell. A víziközmű szektor országos és régiós gondjainak okairól korábban részletesen beszámoltunk.

Tavaly több pilis-dunakanyari településen csak lajtkocsikkal jutottak ivóvízhez a lakosok. Takarékoskodjunk a vezetékes ivóvízzel, hogy mindenkinek jusson belőle. Hosszú távon az eddig elmaradt állami víziközmű beruházások elvégzése hozhat megoldást. Fotó: dmrvzrt.hu