Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Támogassuk egymást, vigyázzunk magunkra!

2020. április 27.

Dr. Göbl Richárd, Budakalász polgármestere sorait olvashatjuk a Budakalászi Hírmondó áprilisi számában.

„Az elmúlt hetekben minden az új koronavírus-világjárványról szól. A kialakult helyzet jócskán megnehezítheti mindannyiunk
életét, és nemcsak fizikai értelemben, hanem mentálisan is. Egyre többen szoronganak és érzik azt, hogy elveszítik a kontrollt saját életük felett. Orvosként és városvezetőként egyaránt találkozom ezzel. Fontos, hogy senki sincs egyedül, aki így érez!

Molinó a Postánál

Március 11-én hivatalosan kihirdették a veszélyhelyzetet, Budakalászon is bezártak az iskolák, óvodák, bölcsődék. Minden család küszködik a digitális oktatással, le kell kötni a gyerekeket, tanulni kell velük; főzni, a háztartást vinni és közben még dolgozni is. Nagyon nehéz ebben a helyzetben higgadtan viselkedni, főleg úgy, hogy rengeteg információ szűretlenül jut el az
emberhez. A hírek többsége negatív és azzal végződik, hogy aznap éppen hányan vesztették életüket.

Sokan aggódunk, mi lesz az idős családtagokkal, mi lesz a munkánkkal? Igen, ezek mind releváns kérdések, de egészségünk érdekében valahogy túl kell néznünk a rémületen. Már csak azért is – és ezt sokan hajlamosak elfelejteni – mert a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség. Mit tegyünk, hogy mindezt kontrolláljuk?

Megbízható forrásból olvassunk híreket!

Mivel most mindenhonnan az új koronavírussal kapcsolatos hírek folynak, tudni kell szelektálni és hiteles forrásból tájékozódni. Aki szorong a kialakult helyzet miatt, annak a hírfogyasztása a világjárvánnyal kapcsolatban korlátozódjon csak a tényszerű információkra, olyanokra, amelyek segíthetik az olvasó életét, saját és családja járványstratégiájának kialakítását, a konstruktív tervezést.

Vigyázzunk magunkra!

Az önmagunkról való gondoskodás kifejezetten fontos ezekben a hetekben. Nem kell pánikszerűen vásárolni, inkább a személyes higiéniára ügyeljünk. A legfontosabb a szappan, abból legyen bőven, hiszen jelen körülmények között a megfelelő ideig tartó kézmosás talán a legjobb védekezés, amit megtehetünk magunkért.

Ugyanígy fontos, hogy amennyire csak lehetséges, tartsuk a napi rutint, persze mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebb emberrel kerüljünk szoros, 1-1,5 méteren belüli kapcsolatba. A napi rutin kialakításánál különösen fontos minden olyan
tevékenység, ami eltereli a figyelmünket a kialakult helyzetről. Ilyen például az egyéni testedzés, amit otthoni körülmények között is meg lehet oldani, de el lehet menni sétálni, futni.

Támogassuk egymást!

A kapcsolattartás családtagokkal, barátokkal, csökkenti a stresszt, ezért ezt semmiféleképpen se hanyagoljuk el. Mondjuk el szeretteinknek, mit érzünk, hallgassuk meg mi is őket, és szeretettel forduljunk egymás felé. Környezetünkben kifejezetten
figyeljünk azokra, akik egyedül vannak, idősek, velük beszélgessünk sokat, hiszen ez nemcsak nekik, de nekünk is jó. Mindenki gondoljon arra, hogy ez átmeneti állapot. Legyünk tisztában azzal, hogy bár az új járvány veszélyes, ha támogatjuk egymást és odafigyelünk a higiéniai ajánlásokra, ez a betegség is legyőzhető.

A kórkép a képre kattintva olvasható:

Legyünk türelmesek!

Senki ne ijedjen meg, hiszen a jelenlegi helyzetben teljesen normális, ha az ember kimerültnek, fáradtnak érzi magát és szorong. Ismeretlen helyzetben vagyunk, ez mindenkinek új, meg kell tehát tanulni együtt élni vele, ami időbe telik.  Természetesen a most kialakult helyzetben az is fontos, hogy a gyereket is segítsük a stressz kezelésében, és megvédjük őket a koronavírus-hisztériától. Minden kérdésükre úgy válaszoljunk, hogy azt ők is megértsék és a helyén kezeljék. Játsszunk, beszélgessünk velük sokat. Ne felejtsük el: a veszélyhelyzetnek egyszer vége lesz, s ha támogatjuk egymást és odafigyelünk a higiéniai ajánlásokra, a járvány legyőzhető.”

dr. Göbl Richárd
polgármester