Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 21. vasárnap | Dániel, Daniella napja

Hírek

 

Támogatást nyertünk a Pomázi úti óvoda támfalának helyreállítására

2022. július 22.

Csaknem 42 millió forint, vissza nem térítendő támogatásban részesítette a Belügyminisztérium Budakalász Város Önkormányzatát a Pomázi úti óvoda támfal-károsodásának helyreállítására. A munkálatokhoz szükséges tíz százalék önrészt a város biztosítja.

A Nyitnikék Óvoda intézményvezetője 2022. március 22-én jelezte a Polgármesteri Hivatalnak, hogy az óvoda udvarán lévő tornaterem mögötti, több mint 3 méter magas épített támfal feletti meredek partfalról jelentős mennyiségű löszös talaj omlott le. A leomlás idején nem tartózkodott senki a gyermekek elől elzárt területen, ahova csak a karbantartási feladatok idején a gondnoknak van bejárása. A helyszíni szemlén kiderült, hogy a löszfalból további szemcsék peregnek ki, vagyis a folyamat nem állt meg. A terület emiatt továbbra is elkerített állapotban van.

Az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy ilyen esetekben benyújtsanak úgynevezett „vis maior támogatási igényt” a Magyar Állam felé a bekövetkezett káresemények helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. A pályázati adatlap kitöltése március 28-án megtörtént. A bejelentést követően a káreseményt a helyszínen vizsgálta a Belügyminisztérium, a Katasztrófavédelem és az országos partfal-károk vizsgálatára megalakult Partfal Bizottság. A végleges támogatási igény benyújtására 40 nap állt az önkormányzat rendelkezésre. A pályázat részeként készülő szakértői véleményt és hozzá kapcsolódó költségvetést a lefolytatott kiválasztási eljárás alapján a Sándor Geotechnika Kft. végezte el.

Az elkészült dokumentumból kiderült, hogy a teljes helyreállítás több mint 93 millió forintba kerülne, ezért a szakértői javaslat a munkálatok két üteme közül az I. ütem megvalósítását kérte, amellyel a vis maior helyzet elhárítható. A feladatok között szerepel egy szögtámfal építése és a szögtámfal belső részének kitöltése zúzott kővel. Szükséges továbbá a rézsűterület gondozása, a nagyobb fák kivágása, a kisebb fák, bokrok, cserjék megtartása mellett. Az első ütem munkálatainak becsült összegét bruttó 46.334.884 forintban állapították meg. A támogatás igényléséhez 10%-os önrész vállalása is szükséges volt, erről áprilisi ülésén döntött a Képviselő-testület.

A Támogatói Okirat a napokban megérkezett a Belügyminisztériumtól. Ennek értelmében a benyújtott pályázat alapján, a július 11-ei miniszteri döntés értelmében a felmerülő költségek finanszírozására 41.701.000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesül Budakalász Város Önkormányzata.