Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Tanácsok jégen tartózkodáshoz kapcsolódóan

2015. szeptember 09.

Bár a naptár szerint a téli hónapok javában tartanak, elvileg lassan vége a télnek, de még így is javában lesznek fagyos nappalok. A szabad vizek és azok környékei egész évben kedvelt kirándulóhelyek, a hétvégi programok gyakori helyszínei. Téli időszakban az egyes befagyott vízfelületeket a korcsolyázók lepik el, vagy éppen a nyugodtabb, háborítatlanabb részeken a horgászok jelennek meg. Mind gyermekre, mind felnőttre egyaránt vonzerőt gyakorol a befagyott víz, amely ugyanakkor komoly veszélyeket is rejt magában. Sokszor az emberek felelőtlen viselkedésének és a jég tulajdonságának nem megfelelő ismerete miatt következnek be a jégbeszakadások, melyek sok esetben sajnos halálos kimenetelűek. A Rendőrség elkötelezett abban is, hogy az ilyen tragikus balesetek számát csökkentse, melyben a figyelem felhívásának, a társadalmi hozzáállásnak, a veszélyhelyzetek elhárításának rendkívül fontos szerepe van.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy a hirtelen hőmérséklet változások, illetve a tartósan enyhe időjárás nagymértékben megváltoztathatják a jégtakaró tulajdonságait, ezáltal az veszélyessé, kiismerhetetlenné válhat. A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Fontos, hogy a fagyás alatt lévő jeget ne terheljük túl. A jégre lépés előtt minden esetben győződjünk meg arról, hogy valóban elég vastagságú, összefüggő a jég a víz felszínén. Tájékoztat a jég színe is. Jól jegyezzük meg: csak a tiszta fehér jég a biztonságos. Óvakodjunk a következő helyektől:

–          ahol ismert befolyó van;

–          víz alatti forrásról tudunk;

–          a jégben apró buborékokat látunk;

–          a jég színe váltakozó, benne sötétebb foltokat látunk;

–          a jégen kivágott jégdarabot, önálló nádszálat, faágat, esetleg más jelzést találunk, mutatva, itt korábban léket vágtak.

E helyeket jó 10 méterrel kerüljük el.

A jég hangja is árulkodik. A,jégvágó baltával, vagy farúddal a fehér jeget kopogtassuk meg, majd haladás közben ezt néhány lépésenként ismételjük. Változó hangzás esetén fokozott óvatossággal haladjunk. Ugyanez vonatkozik a hóval takart területre is: nem látjuk, hogy a hó mit takar.

A szabad vizek jegén tartózkodni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá. Ennek megfelelően tájékozódjunk, hogy a tiltások mely részekre vonatkoznak. Alaprendelkezésként TILOS a szabadvizek jegén tartózkodni az alábbi esetekben:

–          éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,

–          járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,

–          kikötők és veszteglőhelyek területén,

–          folyókon és azok mellékágain.

A következő jogszabályi rendelkezés leginkább a horgászokat érinti, miszerint aki a jégen 1 négyzetméternél kisebb léket vág, köteles a jégmentessé vált területet legalább 50 méterről jól felismerhető módon megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (pl. nád, sáskéve, száraz ágak) is fel lehet használni. A kihelyező a jégmentessé vált területet jelző eszközöket köteles eltávolítani a figyelmeztető jelzés elhelyezésére okot adó körülmény megszűnésekor.

Következzen néhány jó tanács, amennyiben bajba kerülnénk, mert a veszély elhárítása épp olyan fontos, mint a megelőzés.

–          Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön minél nagyobb testfelülettel a jégre és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.

–          Beszakadás esetén a kihűléstől való félelem és az esetleges pánik miatt az ember ösztönösen mozgásba kezd, de mégis igyekezzünk kerülni a felesleges mozdulatokat, ezáltal megőrizve a ruházatunkban lévő szigetelő légréteget. Igyekezzünk a lábunkkal a jég szélét elérni és a part felé előrelökni magunkat, illetve segítséget kérni.

–          Ilyen esetekben sajnos a kihűlés és a végtagok elgyengülése a legnagyobb ellenségünk, az ilyen vízben ez akár 10-15 perc után is megtörténhet. Emellett a jéghideg víz alatt oxigén nélkül az átlagember néhány másodpercig bírja csak.

–          Fontos, hogy ha partot értünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt. Figyelem, kávé és alkohol fogyasztása tilos!

–          Nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet, hogy soha ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert ezzel saját életünket is kockáztatjuk, emellett további jégbeszakadások történhetnek, így nemhogy segítünk, sokkal inkább csak tetézzük a bajt.

–          Lehetőleg hívjunk segítséget és a mentést végző személyt kötelekkel, társakkal biztosítsuk. Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, vagy akár ruhadarabot nyújtsunk a jégbeszakadtnak. Ha többen vagyunk, akkor egymás lábát fogva, mint egy hason fekvő lánc tudunk segíteni.

–          Ha lékhorgászatra indulunk, hasznos lehet egy hosszú botot magunkkal vinni a jégre, mely hasznos lehet akkor, ha a jég beszakad alattunk, mert a botot keresztbe fordítva magunk előtt az fogást adhat, és ezáltal segítséget nyújthat, hogy a vízből minél hamarabb kimásszunk.

–          Ha többen vagyunk a jégen pl. horgászat közben, javasolt, hogy kötél is legyen nálunk. A kötelet úgy is használhatjuk, hogy azt egymástól megfelelő távolságra (legalább 15-20 m) tartózkodva valamennyien a derekunkhoz rögzítjük, így ha valaki bajba kerül, a kötél segítségével segíteni tudunk. Ha egyedül horgászunk, akkor a kötél másik végét a parton lévő fához, tárgyakhoz is kiköthetjük.

A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki (5.000 – 50.000 Ft-ig terjedhet). Az ilyen szabályszegést elkövetőt figyelmeztethetik is, de vele szemben szabálysértési feljelentést is tehetnek.