Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 10. vasárnap | Judit napja

Hírek

 

Tavasszal is tudja biztonságban hétvégi házát, nyaralóját!

2018. április 17.

Megérkezett a tavasz. A jó idő közeledtével lassan benépesülnek a hétvégi házak, nyaralók. A télire biztonságba helyezett vagy hazavitt értékek – szerszámok, kerti szerszámok, gépek, csónakok, egyéb vízi eszközök – ismét előkerülnek. A nyaraló, hétvégi ház feltörése vagy az udvaron hagyott értékek eltulajdonítása is jelentős anyagi károkat okozhat, ezért kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsokat!

A hétvégi házban ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket, gondoskodjon azok védelméről!

A hétvégi ház bejárati ajtajára is érdemes korszerű zárat felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók és garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek! Az ablakokat is el kell látni többféle biztonsági eszközzel. Csupán a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen!

Az anyagi lehetőségekhez és védendő értékekhez mérten érdemes elektronikai védelmi rendszert kiépíteni. Nem a biztonságon kell spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének.

Javasolt rendszeresen látogatni a hétvégi házat, nyaralót, illetve megkérni a környéken élőket, hogy fordítsanak figyelmet az üresen álló hétvégi házakra. Ha gyanús személyek vagy gépkocsik mozgását észlelik, azt nyomban jelezzék a rendőrség felé.

Az értékes ingóságokról – műszaki cikkek, szerszámok, gépek, kerti gépek, kerékpárok – lehetőség szerint legyen fénykép és részletes leírás, hogy azok a lopást követően használható információval tudjanak szolgálni. Ha azonosíthatóvá válik az értéktárgy, nagyobb az esély arra, hogy azt visszakapja valaki, és ezzel növelje az elkövető felderítésének valószínűségét is.

Tartson rendet közvetlen környezetében és a kertben is. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, illetve gyerekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén eltulajdoníthatók. A kerti szerszámok nemcsak vonzzák a tolvajokat, hanem a behatolásnál is felhasználhatók.

A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsa meg annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait vágja vissza.

Amíg a kertben dolgozik, háza ajtaját minden esetben zárja be, ne adjon alkalmat a besurranó tolvajnak, hogy akadály nélkül bejusson és eltulajdonítsa értékeit!

Mit tegyen, ha betörést észlel vagy a hétvégi házhoz érkezve betörő van bent?

Amellett, hogy a bűnözők hatalmas anyagi veszteséget tudnak okozni, félelmetes szituáció, amikor egy idegen az ember saját házában jár. Ilyenkor sosem lehet biztosan tudni, hogy az illető mire képes, mennyire felkészült, megzavarás esetén támadni fog-e, vagy egyszerűen elfut.

Ha érkezéskor betörés nyomait észleli, ne menjen be a házba! Egyfelől a betörő még a házban tartózkodhat, és nem kizárt, hogy menekülése és a megszerzett értékek megtartása érdekében fizikai erőszakot alkalmaz.

Azért sem célszerű bemenni a házba, mert a betörő által hátrahagyott nyomok megváltoznának, így a rendőrség szakembereinek munkáját nehezítené. Betörés észlelése esetén a legrövidebb időn belül értesíteni kell a rendőrséget a 112-es, ingyenesen hívható segélyhívó számon.

Nem ajánlatos az elkövető visszatartása, mert az erőviszonyok nehezen mérhetők fel és a vagyon elleni bűncselekmény a sértett ellenállása esetén könnyen a testi épséget veszélyeztető cselekménnyé válhat. Azonnal értesíteni kell a rendőrséget, megfigyelni az elkövető személyét, illetve távozásának útvonalát, az általa használt járművet.

A legfontosabb: semmilyen vagyontárgy nem ér fel a testi épség, az emberélet értékével!

 

                                                                           Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

                                                                                 Bűnmegelőzési Osztály