Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Tegyünk a parlagfű és a gyomok ellen

2020. június 24.

A gyomnövények irtását folyamatosan kell végezni, az ellenük való védekezés közérdek. A parlagfű különösen veszélyes gyom, mert a pollenje az egyik legerősebb ismert allergén. Elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös célunk. A gyomnövény júliustól október végéig virágzik.

A tavalyi évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben, a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanjaikon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenn is tartsák.

Aki a parlagfűirtási kötelezettségének nem tesz eleget a fertőzött terület nagysága, illetve az ingatlan bel- vagy külterületen való elhelyezkedésének függvényében 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedő összegű növényvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető, amely ismételten kiszabható.

A tulajdonosoknak az ingatlan előtti zöldterület, a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, gyommentesítéséről kell gondoskodniuk. Kérjük a lakosság együttműködő segítségét, az udvarokban, kertekben, ingatlant határoló zöldfelületeken folyamatosan gondoskodjanak a gyommentesítésről! Felhívjuk továbbá a külterületi ingatlanok, szántóföldek tulajdonosait, hogy a gyommentesítésről ők se feledkezzenek meg!

A Pest Megyei Kormányhivatal Parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos tájékoztatóját ide kattintva olvashatják>>