Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2021. október 15. péntek | Teréz napja

Hírek

 

Tegyünk közösen a parlagfű ellen!

2021. július 15.

A gyomnövények irtását folyamatosan kell végezni, az ellenük való védekezés közérdek. A parlagfű különösen veszélyes gyom, mert a pollenje az egyik legerősebb ismert allergén. Elszaporodásának visszaszorítása, az egészséges környezet biztosítása közös célunk. A gyomnövény júliustól október végéig virágzik.

Forrás: HáziPatika.com

A szigorodott szabályozás szerint a tulajdonosoknak folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanjaikon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot fenn is tartsák.

A hatóságok feladata, hogy – amennyiben a tulajdonos/földhasználó nem tesz eleget a kötelezettségének – a mulasztók költségén elrendelik az ún. közérdekű védekezést, emellett, aki a parlagfűirtási kötelezettségének nem tesz eleget a fertőzött terület nagysága, illetve az ingatlan bel- vagy külterületen való elhelyezkedésének függvényében 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedő összegű növényvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető, amely ismételten kiszabható.

Fontos tudni, hogy a hatósági intézkedéshez (közérdekű védekezés végrehajtása, bírság kiszabása) nem szükséges a sérelem – egészségkárosodás – bekövetkezése, e körben elégséges a védekezési kötelezettség elmulasztásának megállapítása.

A jegyző által elrendelt közérdekű védekezést az általa megbízott vállalkozók végzik. Nem kerül sor a vállalkozó általi parlagfű-mentesítésre, ha az ügyfél jelzése alapján időközben maga eleget tesz kötelezettségének. A közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket az ügyfélnek kell megfizetnie.

A tulajdonosoknak az ingatlan előtti zöldterület, a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, gyommentesítéséről kell gondoskodniuk.

Kérjük a lakosság együttműködő segítségét, az udvarokban, kertekben, ingatlant határoló zöldfelületeken folyamatosan gondoskodjanak a gyommentesítésről!

Felhívjuk továbbá a külterületi ingatlanok, szántóföldek tulajdonosait, hogy a gyommentesítésről ők se feledkezzenek meg!

A Pest Megyei Kormányhivatal Parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos tájékoztatóját ide kattintva olvashatják>>