Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. április 02. vasárnap | Áron napja

Hírek

 

Télen is vigyázzunk a sünökre!

2022. december 02.

Ahogy beköszönt a téli időjárás, a sünök téli álomra hajtják a fejüket. Ilyenkor azzal tehetünk a legtöbbet értük, ha nem háborgatjuk őket. Van azonban néhány eset, ahol szükség lehet a gondoskodásunkra. 

Akár csak a medvék és a mókusok, a sünök is téli álmot alszanak, ahogy hőmérséklet 10 °C alá csökken a hideg évszakban. A „téli álom” során az állat igazából nem alszik, hanem hibernálja magát; testhőmérséklete 5 °C  alá is süllyedhet, a keringésük és az anyagcseréjük is jelentősen lelassul. Ennek célja a túlélés, mert a téli időszakban már nem tudnak annyi táplálékot felvenni, mint amennyi az aktív állapotukhoz szükséges lenne. A sünök ősszel bokrok aljába, falevelek alá építik gallyakból álló vackukat, ott készülnek a „túlélő üzemmódra”, ahol összegömbölyödve hibernálhatnak majd.

A sünök védett állatok hazánkban, hasznosak, mivel elfogyasztják a kártevőket a kertünkben.  Hogyan támogathatjuk őket ebben az időszakban?

Leginkábbis úgy, hogy nem háborgatjuk őket. Ha maradtak a kertünkben kisebb avarkupacok, akkor azokat hagyjuk ott tavaszig, ne égessük el őket a szárazabb napokban sem!

Ha mozdulatlan sünnel találkozunk, akkor semmiképp se gondoljunk arra, hogy elpusztult. Ne dobjuk ki és ne zavarjuk őket!

Ha a sün nem tudott megfelelő búvóhelyet találni és veszélynek van kitéve, akkor abban a ritka esetben úgy tudunk nekik segíteni, ha nagyon óvatosan, halkan (nehogy felébresszük őket) áthelyezzük őt az általa összehordott alomanyaggal együtt egy közeli biztonságos, avaros helyre. Süngarázsba, papírdobozba is helyezhetjük, de akár egy kupac szalma is elegendő lehet.

A sünbarát kertről, ahol egész évben kedvezhetünk ezeknek a hasznos állatoknak bővebben ITT olvashatnak.

Forrás: Közösen Veled CivilKalász facebook oldala