Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 14. vasárnap | Örs, Stella napja

Hírek

 

Téli síkosságmentesítés a városban

2017. november 30.

A téli időjárás beköszöntével szeretnénk néhány dologra felhívni a lakosok figyelmét. A város saját kezelésben lévő, összesen mintegy 50 km-es közútjait az Önkormányzat megbízásából vállalkozó tisztítja. A síkosságmentesítés a város teljes területére, az összes szilárd burkolatú útra kiterjed, ezen belül prioritást élveznek a település gyűjtőútjai, közintézményekhez vezető és azok körüli utak, valamint a nagyobb lejtésű utcák. A vállalkozó a hideg csapadékos időjárás esetén haladéktalanul megkezdi a síkosságmentesítést, azonban így is előfordulhat, hogy a munkagépei csak kis késéssel érnek el minden utcát.

A város fő közlekedési útjai (Budai út, Pomázi út, Damjanich utca, Szentendrei út, Ország út, József Attila utca, Ady Endre utca, 11. sz. főút, a Luppa szigeti út egy része) a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Üzemigazgatósága kezelésében vannak. Ezen utak síkosság mentesítését, tehát az állami közútkezelő végzi. A munkálatokat nem az Önkormányzattal összehangolt időrendben hajtják végre, így fennáll annak a lehetősége, hogy míg a saját kezelésű útjainkon már biztonsággal lehet közlekedni, addig az országos főutakon még nem történt meg a kotrás, sózás.

Az önkormányzati intézmények körüli, valamint azok közvetlen megközelítésére szolgáló járdákat, parkokat sétányokat és kerékpárutak belterületi szakaszait a Polgármesteri Hivatal közterület fenntartó csoportja tisztítja.

Felhívjuk szíves figyelmüket továbbá arra, hogy a Közösségi Együttélés Szabályairól szóló 11/2015. (IV.30.) Önkormányzati rendelet alapján az érintett ingatlan tulajdonosának/használójának kötelezettsége az ingatlana előtti járdaszakasz síkosságmentesítése. Amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget, a városrendészet járőrei bírságot szabhatnak ki rá, illetve teljes körű felelősséggel tartozik az esetlegesen bekövetkező balesetekért.

A járdákat minden esetben az előírásoknak megfelelően környezetbarát anyaggal kezelik. A városvezetés idén az általános síkosságmentesítés kiegészítéseként a nehezebben járható, vagy nem szilárd burkolatú utak közelébe sótartályokat is kihelyeztetett. A tartályokban található útszóró sót az autósok önkiszolgáló jelleggel használhatják az utak síkosságmentesítésére, ha az adott területre még nem érkezett meg a hókotró.

A hideg, csapadékos csúszós időben mind gyalogosan, mind pedig járművel közlekedve mindenképpen számítani kell csúszásveszélyre.

Kérjük, hogy a téli időszakban mindenkor az időjárási körülményeknek megfelelően, a tapasztalt útviszonyokhoz igazodva, az Országos Meterorológiai Szolgálat kiadott esetleges riasztásait figyelembevéve közlekedjenek, és minden esetben ellenőrizzék gépjárműveik alkalmasságát az adott útviszonyoknak megfelelő közlekedésre.

Balesetmentes közlekedést kívánunk a téli időszakban is!

További kapcsolódó írásunk:

https://www.budakalasz.hu/f-e-l-h-v-s/