Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 25. kedd | Vilmos napja

Hírek

 

Téli síkosságmentesítés a városban

2017. január 05.

A téli időjárás beköszöntével szeretnénk pár dologra felhívni a lakosok figyelmét. A város saját kezelésben lévő közútjait az Önkormányzat megbízásával vállalkozó tisztítja. Az évek óta bevett gyakorlat szerint a síkosságmentesítés a település gyűjtőútjaira, közintézményekhez vezető és azok körüli utakra, valamint azon lakóutcákra-utcaszakaszokra terjed ki, melyeknek fekvése, lejtésviszonyai okán szükséges a hókotrás/sózás. Ezen területeken a vállalkozó a beavatkozást az arra okot adó időjárási körülmény észlelésekor haladéktalanul megkezdi, azonban így is előfordulhat, hogy a munkagépei csak kis késéssel érnek el minden utcát. 100_4171

A város fő közlekedési útjai (Budai út, Pomázi út, Damjanich utca, Szentendrei út, ország út, József Attila utca, Ady Endre utca, 11. sz. főút, a Luppa szigeti út egy része) a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Pest Megyei Üzemigazgatósága kezelésében vannak. Ezen utak síkosságmentesítését, tehát a Közút végzi. A munkálatokat nem az Önkormányzattal összehangolt időrendben hajtják végre, így fennáll annak a lehetősége, hogy míg a saját kezelésű útjainkon már biztonsággal lehet közlekedni, addig az országos főutakon még nem történt meg a kotrás, sózás.

A város közintézmények körüli, valamint azok közvetlen megközelítésére szolgáló járdáit, a parkok sétányait, a kerékpárutak belterületi szakaszait a Polgármesteri Hivatal közterület fenntartó csoportja tisztítja, azonban előfordulhat, hogy a lakóingatlanok előtti járdaszakaszokat az ingatlanok tulajdonosai csak késve tisztítják meg, így a járdán közlekedve is számítani kell csúszásveszélyre.

Kérjük ezért, hogy a téli időszakban mindenkor az időjárási körülményeknek megfelelően, a tapasztalt útviszonyokhoz igazodva, az Országos Meterorológiai Szolgálat által kiadott esetleges riasztásokat figyelembe véve közlekedjenek, és minden esetben ellenőrizzék gépjárműveik alkalmasságát az adott útviszonyok közt való közlekedésre. Előzőek kiemelten érvényesek azon utak, utcák, esetében (jellemzően a lakóutcák, közök, sétányok, külterületi/zártkerti utak…) melyek nincsenek benne a síkosságmentestítési tervben.

Felhívjuk szíves figyelmüket továbbá arra, hogy a Közösségi Együttélés Szabályairól szóló 11/2015. (IV.30.) Önkormányzati rendelet alapján az érintett ingatlan tulajdonosának/használójának kötelezettsége az ingatlana előtti járdaszakasz síkosságmentesítésének elvégzése. Amennyiben ezen kötelezettségének nem tesz eleget, a városrendészet járőrei bírságot szabhatnak ki rá, illetve teljes körű felelősséggel tartozik az esetlegesen bekövetkező balesetekért.

Balesetmentes közlekedést és kellemes, tartalmas időtöltést kívánunk a téli időszakban is!