Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. december 04. hétfő | Barbara, Borbála napja

Hírek

 

Téli síkosságmentesítés

2019. december 02.

A téli útüzemeltetést, azaz a síkosságmentesítést és hóeltakarítást a KIFÜ-KAR Zrt. végzi Budakalász város önkormányzati kezelésű útjain (többek között a Budai úton, a Pomázi úton, a Damjanich utcában és a József Attila utcában a Magyar Közút végzi ezt a munkát).

A hókotró gép folyamatosan járja a város utcáit, a vállalkozó az utak kihasználtsága, forgalma, illetve a veszélyesség szerinti sorrendben végzi a munkát. Először a főbb gyűjtőutakon és a meredekebb utcákban, és később a kisebb forgalmú, közel vízszintes utakon tisztítja a burkolatot. A munkavégzéshez idő kell, ami azt jelenti, hogy síkosság esetén körülbelül 4 óra, havazás esetén pedig a hóesés befejeződése után körülbelül 8 óra múlva válhat minden út téli körülmények között használhatóvá – ilyen időjárási viszonyok között száraz vagy csak vizes utakra nem szabad számítani.

A vállalkozó 24 órás ügyeletet tart november 25. és február 29. között, és két, speciális, a képen is látható Multicar típusú géppel tisztítja az utakat. A munkavégzés során a megelőző beavatkozásokra törekszik, hogy az utak minél rövidebb ideig legyenek síkosak, havasak. A vállalkozó munkatársai figyelik az előrejelzéseket, és szükség esetén már a havazás megkezdődése előtt kőzúzalékkal kevert sóval kezelik az utakat a jobb tapadás érdekében.

A vállalkozó kéri, hogy az autósok segítsék őket a munkavégzésben. Fontos, hogy főleg a kisebb szélességű utcákban úgy helyezzék el gépjárműveket, hogy a kb. 2,5 m széles hóekés járművek el tudjanak haladni.

Ugyancsak fontos a téli gumi használata, főként az óvatos közlekedés, hiszen havazás vagy ónos eső idején még a folyamatos munka ellenére is síkosak az utak.

Az ingatlanok előtt a lakók feladata a hó eltakarítása. A város több pontján helyeztünk ki sótároló edényeket a munka segítésére.