Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. július 20. szombat | Illés napja

Hírek

 

Természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt nyomoz a rendőrség

2021. május 03.

A Duna sétány egyik ingatlana közelében, a budakalászi Duna-part árterében több fát kivágtak, ezért egy magánbejelentés után természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt nyomozás indult – tájékoztatta az Önkormányzatot a Szentendrei Rendőrkapitányság.

A budakalászi partszakasz kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, ahol több szervezet és hatóság is illetékes. A partmeder a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság kezelésében van, vagyonkezelői hozzájárulással bérleti konstrukcióban adja át magán, illetve üzleti célra a Duna medret. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint vízjogi hatóság, valamint a Közlekedési Hatóság különféle tevékenységekre és vízilétesítményekre adnak ki engedélyeket. A budakalászi Duna-part része a Nemzeti/Országos Ökológiai Hálózatnak, Natura 2000 Duna és ártere HUDI20034 kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, jó része pedig helyi védettséget is élvez. A partszakasz védettségi feladatai a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartoznak.

A teljes budakalászi partszakasz természetvédelmi szakértői vizsgálatát az önkormányzat nemrég annak érdekében végeztette el, hogy miért és milyen lépéseket tegyen a természetvédelmi szakértő által is leírt természeti állapotot rontó tényezők miatt. A fizikai behatásokon túl egyre fokozottabb az a járulékos hatás, ami a növekvő embertömeg és gépjárműforgalom megjelenéséből fakad. Ez előnyös lehet az üzleti vállalkozásoknak, de aggályos a védendő környezeti értékek, az ott élő budakalásziak és nyaralótulajdonosok szempontjából. A hatások és kockázatok csökkentése egységes, az egyes szakhatósági szempontokon túllépő megoldást és határozott fellépést igényel, amit az önkormányzat a helyi egyesületek és civil szervezetek bevonásával tesz meg.

Az előzmények és a cikkben hivatkozott szakértői vélemények itt olvashatóak el.

Borítókép: budakalasz.hu