Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. június 02. péntek | Anita, Kármen napja

Hírek

 

Testületi ülés és közmeghallgatás volt a Faluházban

2022. április 28.

Közmeghallgatással egybekötött testületi ülés volt Faluházban. Az eseményre elfogadta a városvezetés meghívását körzetünk újonnan megválasztott országgyűlési képviselője, dr. Vitályos Eszter, aki az első napirendi pontban tárgyalt dunakanyari világörökségi értékek védetté nyilvánítását márciusban javasolta. Rövid hozzászólásában megindokolta a kezdeményezést és elmondta: az előttünk álló négy évben ezen kívül is a térség minden lakójáért, így a budakalásziakért is dolgozni fog.

dr. Göbl Richárd polgármester

A megjelentek ezt követően Székely Zoltánt köszöntötték, miután ünnepélyes keretek között átvette a Kalászi Pajzs Érdemérmet dr. Göbl Richárd polgármestertől.

A képviselő-testület ezután hat napirendi pontot tárgyalt. Elsőként javaslatot fogadtak el a Pilis-Dunakanyar UNESCO világörökséggé nyilvánításának támogatásáról. A határozat szerint Budakalász támogatja az Átölel a Pilis-Dunakanyar Egyesületen keresztül érkezett javaslatot, mely szerint legyen a Pilis-Dunakanyar az UNESCO világörökség része. Világörökségi várományosként az alábbi budakalászi helyszíneket javasolta a képviselő-testület: vélelmezett Árpád-kori leletek és a Pálos kolostor Budakalász határában; Budakalász régészeti lelőhelyei; a Gyógynövény Kutató Intézet és a budakalászi dunai partszakasz.

A testület elfogadta a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény, valamint a Szentendrei Rendőrkapitányság 2021. évi beszámolóját. Ez utóbbiról korábban részletesen írtunk.

A képviselő-testület arról is határozott, hogy támogatja a Nyitnikék Óvoda hátsó udvari löszfal partfal-omlásának helyreállítását. A munkálatok várhatóan 46,3 millió forintba kerülnek, ennek tíz százalékát önerőként vállalja a város az általános tartalékkeret terhére, miután vis maior támogatás címen támogatási igényt nyújt be a Belügyminisztériumhoz.

A testületi ülésen tárgyalt valamennyi előterjesztés  itt megtalálható.

A napirendi pontok után megkezdődött a közmeghallgatás. Elsőként dr. Göbl Richárd polgármester számolt be a tavaly ősz óta eltelt időszak legfontosabb önkormányzati eseményeiről, a Budakalászon megindult, illetve előkészített rengeteg fejlesztésről.

Szólt a közlekedésbiztonsági pályázat eredményeként már megépült Lenfonó járdáról, a rövidesen a HÉV megállókba kerülő biztonsági kamerákról, az Omszk parki játszótér hamarosan elkezdődő fejlesztéséről, a Berdóban kezdődő útépítésről.

Beszélt a Patakpart Iskola körüli úthálózatfejlesztésről, melynek április 29-én, pénteken jár le a kivitelezői pályázata. Szólt a Faluház udvarának rekonstrukciójára és a Telepi Óvoda korszerűsítésére elnyert közel 400 millió forintról és egy másik sikeres kezdeményezésről, melynek nyomán a Kalász Suliban végre korszerű tornaterem épülhet.

Szólt a lakossággal folytatott intenzív párbeszédről, az Élhető Budakalász településfejlesztési program lakossági fórumairól és a készülő új településrendezési, építési szabályokról.

Dr. Göbl Richárd beszélt a Budakalász északról elkerülő út kivitelezői tender ajánlati szakaszának lezárásáról is, ami azt jelenti, hogy a szükséges költségvetési források rendelkezésre állása után a beruházó NIF Zrt. a következő hónapokban megkötheti a kivitelezői megállapodást és megkezdődhet végre az építkezés.

A polgármester szólt a Vasút sori új óvoda építéséről is. A kivitelezői pályázat napokon belül zárul, rövidesen itt is megkezdődhet az építkezés. Jelezte, 13 év után végre új óvoda épül Budakalászon, és a tervek szerint jövő ősszel meg is nyithat majd az új Vasút sori ovi.

Az egykori szövőgyár területén az önkormányzat által feltárt környezetszennyezés kapcsán elmondta: jelentős siker, hogy az állam elfogadta a városvezetés érveit és állami közreműködéssel néhány héten belül megkezdődhet a vízbázis védőterületén álló egykori gyárterület környezeti állapotának teljes feltárása. Ez az első lépés a Lenfonó kármentesítéséhez és az azt követő fejlesztéshez és közösségi hasznosításhoz.

Polgármester úr szólt arról is, hogy az új felnőtt háziorvos rövidesen munkába áll, ugyanakkor jelezte, hogy az iskolaorvosi praxisba tovább keresik a megfelelő szakembert.

Ezt követően Forián-Szabó Gergely és Nagel István alpolgármesterek válaszoltak az előzetesen, írásban feltett kérdésekre. A folytatásban a megjelent budakalásziak további kérdéseket tettek fel, több témával kapcsolatban pedig a véleményüket is megfogalmazták. Az Élhető Budakalász program alakulásáról és a helyi közlekedés nehézségeiről, a településképi rendelet betartatásáról, az önkormányzati ingatlan-elővásárlási jog gyakorlásának korlátairól, az Arany János u. 3. szám alatti önkormányzati ingatlan jogi helyzetéről egyaránt szó esett, csakúgy, mint a fásítási program alakulásáról.

A testületi ülés, illetve a közmeghallgatás az érdeklődő budakalásziak számára távolról is követhető volt a város közösségi oldalán.

dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő

Székely Zoltán, a Kalászi Pajzs Érdemérem idei díjazottja

Krauth Ferenc rendőr alezredes, kapitányságvezető