Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 22. szerda | Beáta, Izolda napja

Hírek

 

Testületi ülés és közmeghallgatás volt a Faluházban

2021. október 22.

Az október 20-i testületi ülés elsőként négy napirendi pontot tárgyalt. A képviselők egyebek mellett döntöttek a Cserkészház udvarán álló jégpálya új, energiatakarékos hűtőrendszerének támogatásáról, valamint arról, hogy Duna parton engedély nélkül megépült hajótárolók, valamint a hozzájuk kapcsolódó és a beépítési előírásokat semmibe vevő építések miatt a Pest Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályától kérjék a Duna parton kialakult állapotok ellenőrzését.

A napirendi pontok megtárgyalása után megkezdődött a közmeghallgatás. Elsőként dr. Göbl Richárd polgármester számolt be a tavaly őszi közmeghallgatás óta eltelt időszak legfontosabb önkormányzati eseményeiről.

Az új iskola elkészült, de még mindig sok feladatot ad a városnak

A Polgármester jelezte a Patakpart Iskola körüli úthálózat megépítése kapcsán, hogy október végére el fognak készülni a kiviteli tervek és elindul a közbeszerzési eljárás.

A városvezetés ígéretet kapott, hogy Budakalász jó eséllyel kaphat kormányzati támogatást az egymilliárd forintot is meghaladó költségek finanszírozására.

Az uniós és a hazai pályázatok sikerének feltétele az alapos előkészítés

A polgármester beszámolt arról, hogy a rövidesen megnyíló uniós tendereken, a hazai Településfejlesztési Operatív Program pályázati forrásainak megszerzése érdekében az önkormányzat számos, a város számára kiemelten fontos beruházást készít elő. Mivel a saját fejlesztési források az elvonások miatt egyre fogynak, a sikeres pályázatokból lehet fejlesztési pénzt előteremteni. Ennek előfeltétele az alapos felkészülés.

A közelmúltban az önkormányzat közlekedésfejlesztésre összesen több mint 55,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Ebből épült meg a Lenfonó megálló és a körforgalom közötti járda, valamint az új kerékpár támaszok a Faluház udvarán. Rövidesen sor kerül a körforgalom közvilágításának korszerűsítésére, a Ciklámen utca és a Kalász Suli közötti kerékpár nyomvonal kiépítésére, és mindhárom HÉV megállóba kerülnek biztonsági kamerák. Ebből a forrásból valósul meg Budakalász fenntartható közlekedési koncepciója, amely későbbi pályázati források megszerzésének előfeltétele. Készül a Kerékpárforgalmi Hálózati Terv is, amely szintén a későbbi sikeres pályázatok belépő feltétele.

Hazai pályázati forrásokból fog megújulni az OMSZK park játszótere és annak 3000 négyzetméteres környezete, illetve a Berdóban a Cseresznyés utca útburkolatának megépítése, vízelvezetés megoldásával együtt. A beruházások összértéke 185 millió forint lesz, jövő nyárra mindkét beruházás elkészülhet.

Megkapta az építési engedélyt az elkerülő út, az átadás 2024-ben várható

Egy igazán nagyszerű friss hír, hogy a Budakalászt északról elkerülő út megkapta az építési engedélyt. Ennek az elkerülő útnak a része a HÉV-feletti átkelést biztosító kétszintű csomópont, ami csökkenteni fogja a Lenfonó átjáró jelenlegi terhelését, a belső útjainkat járhatatlanná tévő átmenőforgalmat.

Az építkezés jövő nyáron elkezdődhet, és az ütemterv szerint 2024-ben be is fejeződhet.

Komposztládák, barna kukák és házhoz menő ágaprító szolgáltatás

Megérkeztek az első szállítmányok, a műszaki átadás-átvétel után még az idén megkezdődhet a komposztáló edények és a barna kukák kiosztása a budakalásziaknak, amit egy regisztrációs rendszer fog segíteni. A pályázati maradványösszegből egy nagyteljesítményű ágaprítót, két teherautót és egy homlokrakodót is beszerez az önkormányzat, hogy egy korszerű, házhoz menő zöldhulladék-kezelési szolgáltatás indulhasson.

Az új Vasút sori ovi 2023 szeptemberében nyithat

Négy csoportos új óvoda épül a Vasút soron. Az óvodát a Budapest-Esztergomi Főegyházmegye fogja felépíteni és üzemeltetni, a város a telket és a kiviteli terveket biztosította. A kivitelezés a jövő év elején fog elkezdődni és reményeink szerint az új óvoda 2023 szeptemberében megnyitja kapuit.

Eljárások a környezet megóvása érdekében

A Lenfonóban feltárt környezetszennyezés kapcsán dr. Göbl Richárd polgármester elmondta, több vizsgálat is megerősítette a szennyezést igazoló saját eredményeket; jelenleg a megyei zöldhatóság folytat hatósági eljárást. A helyzet mielőbbi megnyugtató rendezése nem csak a Lenfonó fejlesztése miatt, hanem a Dunakanyar lakóinak egészséges ívóvízellátásának érdekében is fontos, hiszen a gyárterület a Duna-parti vízbázis védőterületéhez tartozik. A Lupa Strand parkolójával kapcsolatos jogi eljárások szintén ugyanezért fontosak. Göbl Richárd polgármester szerint a legégetőbb tisztázandó kérdés, hogy a 2019-ben engedély nélkül megépült parkoló felülete az utólag megadott fennmaradási engedély ellenére vízzárónak tekinthető-e.

A Kálvária Lakópark házait évek óta lakják, de a területen lévő utcák a be nem fejezett közműmunkák miatt még mindig munkaterületnek számítanak.

A Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztálya eljárást indított a hiányosságok miatt, de további probléma, hogy míg az adásvételi szerződésben 27 ingatlan és ingatlanonként egy megépíthető épület szerepel, a valóságban 31 lakóház épült. A kialakult helyzet tisztázását a Polgármesteri Hivatal a kormányhivatali eljárástól függetlenül megkezdte.

Elindult az Élhető Budakalász program: közösségi faültetés lesz novemberben

Göbl Richárd polgármester jelezte, hogy novemberben faültetési akció indul. Csak a Klenity városrészben 101 fát fog elültetni az önkormányzat, ehhez várják a közösségek, magánszemélyek közreműködését is.

Elindult a településfejlesztési és településrendezési eszközök teljeskörű felülvizsgálata, 20 év után új településfejlesztési koncepció, a koncepció alapján pedig új Helyi Építési Szabályzat készül; az Élhető Budakalász 2021-2022. programba és a koncepció elkészítésébe széles körben bevonják a budakalásziakat, a helyi civil egyesületeket, egyházakat és a vállalkozókat.

A Szerb Nemzetiségi Önkormányzat a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával felújította a szerb ortodox templom udvarán álló egykori iskolaépületet, amely októbertől újra a kalászi szerb közösséget szolgálja. A polgármester a 250 éves műemlék templom szigetelési munkálataira elnyert 15 milliós támogatás kapcsán elmondta, a templom felújítására is sort kell keríteni.

Tornaterem épülhet a Kalász Suliban

A Patakpart Iskola örömteli átadása kapcsán Göbl Richárd polgármester beszélt a két régi kalászi iskola helyzetéről, az épületek romló állagáról, az oktatási munka gyakran méltatlan körülményeiről is. A fenntartó Váci Tankerületi Központtal folyamatosan tárgyalunk a feltételek javításáról. Ezen felül az önkormányzat saját kezdeményezéssel is megkereste a döntéshozókat, azaz hogy a Kalász Suliban a Tanterem-Tornaterem-Tanuszoda állami projekt keretein belül egy korszerű tornaterem épülhessen – fejezte be beszámolóját a polgármester.

A forgalmi változásokat felülvizsgálják és ha kell, korrigálják

A közmeghallgatás második részében a jelenlévő budakalásziak tehették fel kérdéseiket. A legtöbb hozzászólás a Csapás utca és a Klenity közlekedésének átszervezésével kapcsolatban hangzott el a Szentistvántelepről megjelent lakók részéről.  Forián-Szabó Gergely alpolgármester többször hangsúlyozta: az önkormányzat az északi elkerülő út és az M0 északi szakaszának megépüléséig nem tud mindenki számára megnyugtató megoldást kínálni az elmúlt tíz év intenzív betelepülésének közlekedési következményeinek csökkentésére. Az alpolgármester jelezte, a közlekedési szakemberek véleménye az, hogy a tervezett forgalmi változások enyhíteni fognak a környező utcák mindennapos balesetveszélyes forgalmán. Be kell látni, hogy a többeket érintő néhány perces kerülő okozta kényelmetlenség nem hasonlítható össze a keskeny, járda nélküli és a kétirányú átmenő forgalom számára teljesen alkalmatlan utcákban élők mindennapos élethelyzetével. Jelezte, a korábbi rossz döntések következményeit nem lehet beavatkozás nélkül hagyni addig sem, amig az északi elkerülő út megépül. Ráadásul a legnagyobb könnyítést jelenő M0 tovább építésére még hosszú éveket kell várni. Ugyanakkor jelezte, hogy az intézkedéseket néhány hónap elteltével felül fogják vizsgálni és ha kell, megteszik a szükséges korrekciókat.

További kérdés volt, a budakalászi háziorvosok könnyebb elérhetősége és az online időpontfoglalás. Dr. Göbl Richárd polgármester válaszolt a felvetésre és ígéretet tett a háziorvosokkal való egyeztetésre, egy könnyebb időpontfoglalási rendszer bevezetésére.