Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 25. kedd | Vilmos napja

Hírek

 

Tilos a zöldhulladék égetés!

2016. szeptember 16.

A közterületek rendjéről szóló önkormányzati rendelet szerint a lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a kerti zöldhulladékot  elsősorban komposztálni kell. 3025_2458_1331514332

A zöldhulladék égetése kizárólag április 15-e és május 15-e között pénteki napokon illetve az önkormányzat által megszervezett várostakarítási napokon megengedett. Az őszi várostakarítást a teljes levéltakaró lehullását követően 2016. november 26-ra írta ki az Önkormányzat.

Jelenleg tehát égetési tilalom van érvényben!

A nem komposztálható zöldhulladékot a Zöld Bicske Kft. kéthetente, szombati napokon szállítja el  a szolgáltató matricájával ellátott zsákban vagy a szolgáltató által forgalmazott zöldhulladék gyűjtő zsákban.

Zöldhulladék szállítási napok 2016 végéig:  (kéthetente, szombati napokon): szeptember 10., 24., október 8., 22., november 5., 19.

Az idei utolsó – november 19-i – zöldhulladék-szállítási napon, a szolgáltató az ingatlanok elé kihelyezett kötegelt vagy zsákos zöldhulladékot korlátlan mennyiségeben elszállítja.

Mindenkit arra kérünk tehát, hogy a közösség érdekében ne égessen!

Az égetés során ugyanis az értékes szerves-anyagból  hamu keletkezik, mely csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik. Egy átlagos kerti tűzben nagy mennyiségben keletkezik fulladást okozó szén-monoxid, rákkeltő részecske, szénhidrogén, tüdőkárosító nitrogén-oxid valamint benz-a-pirén, amely a WHO szerint az egyik legmérgezőbb vegyület.

Mindemellett a tiltott égetés komoly pénzbírságot von maga után (5.000-től- 50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot vagy 150.000 Ft közigazgatási bírságot).

Mindenkit arra kérünk tehát, hogy a fentiekre figyelemmel járjon el!