Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 12. péntek | Gyula napja

Hírek

 

Tizenegy év után újra óvoda épül Budakalászon

2021. február 19.

A budakalásziak régóta várnak arra, hogy megoldás szülessen az óvodai csoportok zsúfoltságára és ismét legyen óvoda az Ófaluban. Az előzetes tárgyalások eredményeként az Esztergom-Budapesti Főházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága tavaly szándéknyilatkozatot tett arra, hogy – önkormányzati feladatot átvállalva – óvodát épít és üzemeltet Budakalászon. Sikerült megállapodni a szomszédos telek tulajdonosaival is, így már rendelkezésre áll a szükséges terület: tágas, modern, négy csoportos óvoda épülhet az elbontott Vasút sori óvoda helyére. A tervpályázatra hat építészirodát hívott meg az Önkormányzat, a pályaműveket egy óvodapedagógussal kiegészített bírálóbizottság fogja értékelni. Tizenegy év után új óvoda épülhet Budakalászon. 

Az óvoda felépítéséhez szükséges több mint 600 millió forintos beruházási igény túlmutat városunk teherbíróképességén. Évente átlagosan  200 millió forintból valósulhatnak meg különböző fejlesztések, beruházások a városban. Ha tehát saját erőből kellene megépíteni az új óvodát, akkor 3-4 éven keresztül minden saját forrást ebbe kellene forgatnia az önkormányzatnak – nem épülhetne egyetlen méter járda vagy épp egyetlen gyalogátkelőhely sem kerülhetne kialakításra a városban. A városvezetés ezért tavaly év elején tárgyalásokat folytatott Erdő Péter bíborossal és az Esztergom-Budapesti Főházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságával (EKIF), melynek eredményeként megépülhet az új óvoda.

Az önkormányzat vállalta, hogy biztosítja a szükséges telket és elkészítteti az új épület terveit, az EKIF pedig finanszírozza az épület kivitelezését, melyhez mintegy 638 millió forintot különítettek el.

Az óvoda egyházi fenntartású lesz, ami azt jelenti, hogy az éves 20-25 millió forintos fenntartási és működési költségeket is az EKIF állja. Az egyházközség emellett a Vasút sor – Ady Endre utca sarkánál a plébániakertből is rendelkezésre bocsát egy jelentős területet, ahol az óvoda játszóudvarát alakítják majd ki.

Az óvoda elsősorban a budakalásziaknak épül és segítségével – az eddigi 19 helyett – összesen 23 óvodai csoport áll majd a helyi gyermekek, családok rendelkezésére. A hitoktatás, vallási nevelés részleteit az EKIF és az önkormányzat működési szerződése rögzíti majd. Annyi azonban addig is elmondható, hogy az ismerkedést a vallási élettel, keresztény ünnepekkel és hagyományokkal egy egyházi óvodában magától értetődőnek lehet tekinteni. Forián-Szabó Gergely alpolgármester az óvodaépítéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „a helyi családokat várja az óvoda. Nem csak a templomba járókat, hanem azokat is, akik a közelben laknak és, akik számára elfogadható, hogy gyermekeik egyházi fenntartású intézménybe járhatnak. Akik számára ez nem elfogadható, azoknak természetesen a meglévő óvodáinkban, 19 csoportban tudunk helyet biztosítani. A jó hír az, hogy a többi óvodát is tehermentesítheti ez az intézmény, hiszen így a meglévő csoportokban enyhülhet a zsúfoltság.”

Az Önkormányzat és az építtető célja, hogy az óvodaépülettel kimagasló építészeti érték jöhessen létre. Ezért meghívásos pályázat keretében hat építész-irodát kértek fel pályamunkák benyújtására. Az ajánlatok értékelése egyrészt a benyújtott pályaművek építészeti értékelése, illetve a tervezési díj-megajánlás alapján történik. A pályaműveket egy óvodapedagógussal kiegészített építész bíráló bizottság értékeli majd, a nyertes pályaművet pedig a lakosság is számára is bemutatjuk.

Az ütemterv szerint a kivitelező kiválasztását követően 2021 őszén elkezdődhet az építkezés, 2022 szeptemberében pedig ismét gyerekzsivaj fog hallatszani a Vasút sori oviból.

Az óvódaépítés hátteréről, a tervezés és a kivitelezés részleteiről a Budakalászi Hírmondó következő, márciusban megjelenő számában hosszabban is olvashat!

Borítókép: a régi Vasút sori ovi udvara