Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. június 15. szombat | Jolán, Vid napja

Hírek

 

Tizenegy éve segít a Viola Egyesület

2020. december 28.

Tavaly óta alakítgatják a helyiséget a Táncsics utcában, ahol a mások által felajánlott tárgyakból lehet vásárolni, de egy jó szóra is szeretettel várnak mindenkit a szerdai nyitvatartás alkalmával. A budakalászi Viola Egyesület két tagjával, Kiss Jánosné Marikával és Csuri Károlyné Magdival beszélgettünk. Ismerjék meg őket közelebbről és a közösségért végzett tiszteletre méltó munkájukat.

Mióta működik az Egyesület?

– A Viola Egyesületet 2009-ben alapította Varga Gáborné Katalin, az egyesület elnöke. Sok mindennel foglalkozunk, gyereknapot, húsvéti és Mikulás-napi ünnepségeket, buszos kirándulásokat szervezünk, illetve segítünk, ahol tudunk. Reméljük, még jó sokáig tehetjük ezt.

Mikor lehet önökkel itt találkozni?

– Szerdánként vagyunk itt a Táncsics utca elején. Ezek a napok mindig sürgés-forgással telnek, reggel 9-kor nyitunk és este 6-ig várjuk az érdeklődőket. Most az ünnep közeledtével rengeteg felajánlást kapunk, és sok vásárló is jön, akik számára nagy segítség, hogy akár különleges, hasznos dolgokhoz hozzájuthatnak olyan összegért, amit meg tudnak fizetni. Idén december 16-án szerdán vagyunk nyitva utoljára.

Egész kis labirintus ez a hely, kívülről nem is gondolná az ember, hogy ilyen nagy.

– Tavaly kaptuk ezt a lehetőséget, az Önkormányzat segítségével újítgatunk rajta. Sok a hely, de szerencsére a felajánlás is; látható, hogy az egyik helyiség ruhával, a másik cipőkkel, játékokkal, konyhai eszközökkel van tele. Mi nem kérünk pénzt, mindenki annyit ad, amennyit megér neki az adott dolog. Van, aki könyvkülönlegességekért jön ide – miután már megtapasztalta, hogy akár ilyenekre is rábukkanhat itt. Több pedagógus például innen visz könyveket, hogy azokat felhasználja az oktatás során. Ruhákból is ki lehet fogni akár vadonatúj, címkés darabot is. Nagy segítség ez azoknak, akik bolti áron nem feltétlenül vehetnének meg ilyeneket.

Mire emlékeznek vissza a legszívesebben az elmúlt bő tíz évből?

– Az Idősek világnapja rendezvényeket például évekig mi szerveztük, Marika volt az október elsejei ünnepség hagyományának megteremtője. Később, amikor már az Önkormányzat szervezésében került megrendezésre, segítőként voltunk jelen az étel-italosztásban. De emlékezetes az is, amikor a nagy árvíz idején segítettünk. Jött a hír, hogy reggeltől estig ott dolgoznak az emberek étlen szomjan. Az egyik ismerősünk szólt, hogy gyertek, mert baj van… Magdi zsákot tartott, én hívtam a kenyerest, aki adott 30 kilogramm kenyeret, a Schieszl Vendéglőtől pedig kaptunk zsírt és segítettek is a több száz embernek zsíros kenyeret készíteni. Termoszokban vittük le a kávét, teát és a kenyereket. Öröm volt megtapasztalni az emberek háláját. Volt, aki Nyíregyházáról, Erdélyből utazott, hogy tartsa a gátat.

Jó emlékeink vannak a buszos kirándulásainkról is. Az elmúlt években jártunk Miskolcon, Debrecenben, de megnéztük Veszprém, Bécs, Villány, Ópusztaszer és Szeged szépségeit is. Pécsen a Világkiállításon is jártunk. Bárki jöhet ezekre a kirándulós napokra, meghirdetjük plakáton és várunk mindenkit; fiatalt, időst, családosat, egyedülállót. Ősszel és tavasszal bográcsozni is szoktunk.

Hogy alakult az idei év a vírus árnyékában?

Dévai Feri bácsi örömmel vállalta a Mikulás szerepét.

– Többek között az őszi bográcsozás a vírus miatt elmaradt, de reméljük, hogy tavasszal már bepótolhatjuk, és újult erővel találkozhatunk biztonságban egymással és az érdeklődő budakalásziakkal. Ha a szerdai alkalmakra gondolok, akkor elmondhatom, hogy vigyázunk magunkra, egymásra, sosem vagyunk itt egyszerre sokan. A nagy tér és a sok helyiség lehetővé teszi, hogy az itt töltött idő nagy részében ne egy légtérben legyünk. A tervezett rendezvények közül a húsvéti kézműveskedés is elmaradt, de a nyár aktívan telt és az iskolakezdés, valamint az adventi időszak alatt is tudtunk segíteni. Összesen 20 gyereknek csináltunk személyre szóló iskolaszercsomagot. A vásárlás előtt telefonon egyeztetettünk a szülőkkel, hogy mire van szükség. Még arra is tudtunk figyelni, hogy a fiúk dinós, békás, a kislányok rózsaszín füzetet kapjanak. Bár Az idei Mikulás-ünnepség szerényen telt. Máskor a Faluházba szervezünk műsort, hívunk Mikulást, és támogatóink megvendégeljük a révén a gyermekeket. Idén csak a csomagot tudta átadni a Mikulás szabadtéren, de így is örömet tudtunk okozni közel 30 gyermeknek.

Mit ad önöknek az Egyesületi munka?

– Ez nekünk kikapcsolódás, szeretünk együtt lenni, és ahol baj van, ott igyekszünk segíteni. Jól esik, amikor az utcán megállítanak és azt mondják, „Jajj de jó, hogy ti vagytok!” Több házaspár is van a csapatban, de egyedülállók is, akik itt befogadó társaságra lelnek. Most épp van egy tanuló segítőnk is, aki 50 órás társadalmi munkáját végzi nálunk. Szeret itt lenni, reméljük, hogy neki is átadhatjuk a segítségnyújtás és a közösséghez tartozás örömét.

Hollósi-Györgyei Nóra

Viola Egyesület

Cím: Táncsics Mihály utca 2. (CBA Pálma alatt)

Nyitvatartás: szerdánként 9.00 és 18.00 óra között

2020. december 16. után újranyitás várhatóan 2021 márciusában