Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2024. április 24. szerda | György napja

Hírek

 

Több térfigyelő kamera, indulnak a sportpályázatok, új háziorvos érkezik – ülésezett a képviselő-testület

2024. március 28.

A március 27-i ülésén 18 napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület. Dr. Göbl Richárd polgármester elsőként a legutolsó képviselő-testületi ülés óta eltelt időszak fontosabb történéseiről számolt be.

Március 15-én közösen ünnepeltünk, Budakalász polgárai megtöltötték a Táncsics utca elejét és felavattuk Petőfi Sándor mellszobrát. A megújult téren ezentúl méltó módon ünnepelhetünk minden március 15-én.

Nagyátmérőjű vízvezetéket épít a DMRV

Elindult Budakalász és a térség településeinek biztonságos ivóvízellátását szolgáló nagy átmérőjű gerinchálózat cseréje. Mivel a budakalászi hálózat 11 különböző ellátási pontjához kell csatlakoztatni a vízvezetéket, jelentős útbontással járnak a munkálatok. A polgármester kiemelte: Budakalász elvárja a beruházótól és a kivitelezőktől, hogy a szükségszerű forgalmi korlátozásokról folyamatos tájékoztatást adjanak az érintett lakosoknak és a polgármesteri hivatalnak. A munkavégzést a vállalkozó a külterületeken megkezdte, húsvét után a Kőbányai út külső szakaszán és a Galamb, illetve a Holló utcákban folytatódik a vízvezetéképítés.

Forgalmas útjaink mellett légszennyezettségi felmérés indult

A nitrogén-oxid mérő eszközök forgalmas útjaink mellé kerültek, hogy pontos képet kapjunk a városunkon keresztül haladó gépjárműforgalom okozta környezetszennyezésről. A tavaszi méréseket nyáron megismételjük – jelezte a polgármester.

Dr. Göbl Richárd beszámolt a Várostakarítás eredményéről is. Idén 820 iskolás és több mint 300 önkéntes, a helyi egyesületek és a kalászi cégek is részt vettek a programban. Szólt a Faluház hátsó udvarának felújítási munkálatairól is. Erre a fejlesztésére 300 millió forintos uniós pályázati forrást nyert Budakalász, ebből nagy zöldterületet magába foglaló udvar, pergolasor, 200 fős nézőtér és szabadtéri színpad épül. Hangulatos közösségi tér jön majd létre. Az udvar a Ciklámen utca felől egy fás-ligetes gyalogos és kerékpáros útvonalon is megközelíthető lesz, a munkálatok a tervek szerint novemberre fejeződnek be.

Beruházások a Berdóban

A Berdóban megvalósuló beruházások kapcsán dr. Göbl Richárd szólt a Gyümölcs utca Kálvária utcai torkolatának átépítéséről, a Felsővár utcában szükségessé vált támfalépítésről, a folytatódó útfelújítási programról, a korábbi útjavításokkal kapcsolatos garanciális munkákról és a tervezett csatornázással kapcsolatos tudnivalókról.

Több térfigyelő kamera, térítésmentes étkezés

A napirendi pontok tárgyalásakor a képviselők egyebek mellett módosították a közterületi térfigyelő rendszerről szóló rendeletet, mivel a Budakalász közbiztonságát szolgáló rendszer újabb három kamerával bővült.

A képviselők technikai módosítást fogadtak el az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről és sor került a közétkeztetési szolgáltatás megállapodásának módosítására is. Eszerint a vállalkozó a közétkeztetési szolgáltatásért fizetendő nettó eladási árat egy évben egyszer módosíthatja.

Kóder György képviselő indítványa alapján a testület módosította az intézményi térítési díjakról szóló rendeletét: bár a jelentős infláció miatt emelkednek a térítési díjak, de a nagyon alacsony nyugdíjjal rendelkező idősek ezentúl térítésmentesen kaphatnak ebédet.

Sportpályázatok, HÉV-rekonstrukciós kisajátítások

A képviselők döntöttek a 2024. évi sportpályázati felhívások tartalmáról és a pályázatok meghirdetéséről is. Képviselői indítványra módosító javaslatot is elfogadtak, mely szerint az óvodai testnevelés és játékos sporttevékenység támogatása jogcím esetében az igényelhető támogatás mértéke legfeljebb 700 000 forint lehet. Budakalász éves költségvetésében a sportpályázatokra összesen 20 millió Ft összeget irányoztak elő.

A képviselő-testület elfogadta Budakalász Város Helyi Építési Szabályzatának korrekciós pontosítását, hogy a régen várt HÉV rekonstrukcióhoz kapcsolódó állami kisajátítási eljárásoknak ne legyen akadálya az egyes szabályozási vonalak hiánya, illetve a pontosítás segítse az Önkormányzat, a jogalkalmazó hatóságok, valamint az állampolgárok és a jogi személyek által megbízott tervezők munkáját.

Új orvosa lesz Budakalásznak

Az 1. számú kalászi háziorvosi körzet átadása kapcsán is döntött a testület. Dr. Tóth-Domán Judit felmondta a feladatellátási szerződését. A körzetre vonatkozó praxisjogot dr. Debreceni Rita háziorvos veszi át, így június 1-től az új doktornő látja el a körzet betegeit.

Kalászi pajzs díj

A képviselők zárt ülésen döntöttek az idei Kalászi pajzs városi díj odaítéléséről. A budakalásziak március 20-ig tehettek javaslatot olyan jelöltekre, akik példamutató módon szolgálják az itt élőket. A díjra összesen 4 főt jelöltek, a díjat április 26-án adja majd át dr. Göbl Richárd polgármester.

A testületi ülésen tárgyalt valamennyi napirendi pontot ITT olvashatják, a testületi ülésen elhangzó javaslatokról és a döntések hátteréről pedig rövidesen a TV Budakalász videómegosztó csatornáján elérhető vágatlan felvételekből is tájékozódhatnak.