Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 27. hétfő | Hajnalka napja

Hírek

 

Tombolnak a gyerekbetegségek

2022. november 29.

Októbertől újra beköszöntött az influenza, Covid és egyéb vírusok ideje, ami rövid idő alatt képes egy-egy bölcsődés, óvodás csoport létszámát hetekre megfelezni. Ez kihívás elé állítja a dolgozó szülőket. Íme néhány jó tanács, hogy elkerüljük, vagy kiküszöbölhessük a hetekig tartó betegállományt.

A leggyakrabban a felső légúti megbetegedések tombolnak ebben az időszakban, rengeteg a köhögős, náthás gyermek, akik gyakran lázasan és emiatt otthon ápolni kell őket. Ilyenkor a szülők mindent próbálnak megtenni, hogy mielőbb vége legyen a betegségnek és az élet újra a megszokott kerékvágásban folytatódjon. Ez az oka annak, hogy megnövekszik a különböző vény nélküli szerek, főleg a köptetők és hurutoldók iránti kereslet. Dr. Tordas Dániel budakalászi gyermekorvos azonban óvatosságra int ezekkel a készítményekkel kapcsolatban:

A bizonyítékokon alapuló szakmai javaslatok alapján 6 éves kor alatt NEM JAVASOLT semmilyen köptető, vagy nyákoldó adása! Csak és kizárólag orvosi javaslatra vegyünk ilyen szereket (vannak bizonyos kórállapotok, esetek, amikor indokolt lehet, de ezt csak orvos tudhatja).
A köhögés egy természetes, reflexes folyamat, a légutak tisztítását szolgálja, ezért a köhögéscsillapítók adása sem javasolt.

E készítmények helyett mézet, meleg folyadékot (tea, húsleves) és hideg párásítást javasol az orvos, az influenza megelőzésére pedig a már hat hónapos kortól is beadható védőoltást.

Sok szülő antibiotikummal siettetné a gyógyulást, azonban az ritkán indokolt kezelés, mert 80-95 %-ban a fertőzéseket vírusok okozzák, amire az antibiotikum nem használ, ellenben számolnunk kell a túlzott, indokolatlan használatának következményeivel, mint a bélflóra sérülése és az antibiotikumrezisztencia.
Sok vitát gerjeszt továbbá az a kérdés is, hogy mikor engedhető vissza a gyermek a közösségbe. Erre vonatkozóan Tordas doktor a következő iránymutatást adja:

4 kérdést szoktam feltenni a köhögős, orrfolyós, egyéb betegségben nem szenvedő gyerek szüleinek:
a) láztalan?
b) jó a kedve?
c) jó az étvágya, eleget iszik?
d) nyugodtan alszik?
Amennyiben ezen feltételek közül akárcsak egyre is nem a válasz, a gyermeknek otthon a helye.
MI VAN AKKOR, HA ANTIBIOTIKUMOT SZED?
Szintén a fenti 4 feltételnek kell megfelelnie. Emellett fontos szempont az is, hogy a (óvoda)pedagógus, kisgyermeknevelő nem adhat be gyógyszert a gyerekeknek (kivéve egyes krónikus betegségek esetén), akik csak akkor mehetnek vissza, ha reggel és este kell adni neki a gyógyszert.

Jó hír azonban a szülőknek, hogy nem kell többet Budakalászon orvosi igazolás a hiányzások miatt, ahogy erről korábbi cikkünkben beszámoltunk.
Gyermekbetegségekről bővebben dr. Tordas Dániel közösségi oldalán olvashatnak.
Mindenkinek betegségmentes időszakot kívánunk!