Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 21. kedd | Benedek napja

Hírek

 

Továbbra is pályázható szociális támogatások Budakalászon

2023. január 16.

Budakalász képviselő-testülete a társadalmi és szociális krízishelyzetekre felkészülve a szociális támogatási rendszer bő­vítéséről döntött szeptemberben. A rászorulók a lakásfenntartási és a szociális tűzifa támogatás mellett immár rendkívüli rezsitámogatásra is pályázhatnak. Az el­múlt időszak tapasztalatai alapján a korábbiakhoz képest nőtt a segítséget kérők száma Budakalászon is.

Annak érdekében, hogy a város a fűtési szezon alatt az áremelés miatt kiszolgáltatott helyzetbe kerülőknek segítséget nyújthasson, a szociális rendeletben több módosítást is szükségesnek tartott. Egyebek mellett a már meglévő lakásfenntartási támogatás eseté­ben a jogosultak körének bővítését, a támogatási összeg jelentős emelését, valamint új, rendkívüli rezsitámogatás bevezetését is. A lakásfenntartási támogatás esetében mind a jogosultsági jövede­lemhatár, mind a megítélhető összeg jelentősen, utóbbi 50 száza­lékkal emelkedett. Az önkormányzati lakást bérlők esetében pedig a támogatás a rezsiköltségekre is elszámolható.

Új támogatási formaként jelent meg a rendkívüli rezsitámogatás, mely jövedelemhatártól függően annak adható, aki fogyasztóként legalább részben versenypiaci árak megfizetésére kényszerül, de azok is igénybe vehetik, akik a lakásuk fűtését kizárólag szilárd tüzelőanyaggal oldják meg. A rendkívüli rezsitámogatás összege havi 15 ezer forint, a rászorulók tehát az októbertől márciusig tartó fűtési szezonra összesen 90 ezer forint értékű rendkívüli támoga­tást kaphatnak. Az új rendelet október 1-jén lépett életbe, a kérel­mek azóta érkeznek és továbbra is benyújthatók.

A legfrisseb információk szerint a szeptember 15-e óta igényel­hető tűzifa támogatás keretén belül január elejéig 48 erdei köbméter fát osztott ki az Önkormányzat. Az új támogatási formaként megjelent rendkívüli rezsitámogatást öt esetben lehetett megítélni, és eddig összesen 435.000 forinttal támogatta az Önkormányzat a rezsiterhek miatt nehéz helyzetbe került családokat. A lakásfenntartási támogatás a Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottságának hatásköre. Eddig nyolc esetben döntött a Bizottság a támogatás megállapítása mellett az adható maximális összeggel, összesen 320.000 forint értékben.

Az Önkormányzat továbbra is várja azok jelentkezését, akik nehéz helyzetbe kerültek.

Aki bajban van, számíthat a közösség segítségére!

A támogatásokra készült a nyomtatványok megtalálhatóak a www.budakalasz.hu oldalon, azon belül az „Ügyintézés” fül alatt, a „Szociális” ügytípusnál, valamint személyesen a Budakalászi Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán is kérhetők. A kérelmek benyújtásakor a kérelmezőnek nyilatkoznia kell saját, illetve családja vagyoni, jövedelmi viszonyairól. Rendszeres jövedelmek esetében a kérelem benyújtását megelőző három hónapban, egyéb, nem rendszeres jövedelmek esetében pedig a kérelem benyújtását megelőző egy évben megszerzett jövedelmekről is.

Ha IDE kattint, megtalálja a város szociális célú támogatási lehetőségeit. A részletes információkért pedig forduljon bizalommal a polgármesteri hivatal munkatársaihoz.