Üdvözöljük Budakalász város weboldalán
Wir begrüßen Sie auf der Webseite von Kalasch
Срдачно Вас поздрављамо на интернет страници града Калаза

2023. március 21. kedd | Benedek napja

Hírek

 

Tüdőszűrés: önkéntes alapon, felelősségteljesen

2022. augusztus 11.

Csütörtökön elkezdődött az idei lakossági tüdőszűrés Budakalászon. Az Egészségházban összesen hat napon át, 9 és 18 óra között várják azokat, akik képet szeretnének kapni az állapotukról. Napjainkban, hazánkban a tüdőszűrés önkéntes alapon működik, aki azonban felelősségteljesen gondolkodik, jól tudja, mennyire fontos ez a fájdalommentes, gyors vizsgálat. A pandémia megváltoztatta szemléletünket a légzéshez és a tüdő egészségéhez kapcsolódóan, ezért a betegségen átesetteknek, vagy a tüneteket produkálóknak különösen fontos, hogy mihamarabb sor kerüljön a képalkotó vizsgálatra.

 

A tüdőszűrés ideje: 2022. augusztus 11. 12. 15. 16. 17. 18., 9:00 és 18:00 óra között. 

Tüdőszűrés helye: Egészségház, 2011 Budakalász, Klisovác u. 6.

A tüdőszűrés 14-18 éves kor között ingyenes. Orvosi beutaló, illetve szülői beleegyező nyilatkozat szükséges (formanyomtatványt az Egészségházban kérhetünk). Lelet kérése esetén felcímzett, felbélyegzett válaszborítékkal készüljünk.

A tüdőszűrés 18-40 éves kor között 1700 Ft. Lelet kérése esetén felcímzett, felbélyegzett válaszborítékot vigyünk magunkkal. Ha a szűrést a munkaadó utólag kifizeti a dolgozónak, abban az esetben lehetőség van számlát kérni, ami a lelettel együtt érkezik a felcímzett, felbélyegzett válaszborítékban.

40 év felett a tüdőszűrés évente egy alkalommal ingyenes, amennyiben nem kérünk leletet. Lelet kérés esetén 1700.-Ft, csekk befizetésre, valamint felcímzett, felbélyegzett válaszborítékra lesz szükségünk. A lelet kiadása kb. 5 hetet vesz igénybe.

Kérjük, a vizsgálatra hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és TAJ-kártyáját illetve, ha van előző évi tüdőszűrő igazolása, akkor azt is.

A vizsgálaton a szájmaszk használata kötelező!

 

Miért fontos a rendszeres tüdőszűrés?

A TBC a 20. század elején vezető halálozási oknak számított. A tüdőszűrés bevezetésével ennek kiszűrése volt az eredeti cél, ám a rendszeresen végzett vizsgálatok során gyakran derült fény a még panaszmentes stádiumban levő tüdőrákos megbetegedésekre is. Manapság már önkéntes alapon működik a szűrési rendszer. Egészségtudatosság és felelősség kérdése, hogy az ajánlott 40 éves kor felett elvégezteti-e az ember a fájdalommentes, gyors vizsgálatot, ami a dohányosoknak, a cukorbetegeknek különösen ajánlott.

Napjainkban a tüdővel kapcsolatos megbetegedések, valamint azok hosszan kitartó szövődményei egyébként is fókuszba kerültek. A pandémia megváltoztatta szemléletünket a légzéshez és a tüdő egészségéhez kapcsolódóan, ezért a betegségen átesetteknek, vagy a tüneteket produkálóknak különösen fontos, hogy mihamarabb sor kerüljön a képalkotó vizsgálatra. A tüdőszűrés segítségével fény derülhet olyan daganatos megbetegedésre is, mely talán még aktuálisan nem okoz semmilyen tünetet. A daganatokról jól tudjuk, hogy a kései felismerés nehezíti a gyógykezelést, és az áttétek kialakulása is gyakrabban előfordulhat ilyenkor. Rendkívül fontos tehát, hogy az önkéntes alapon működő tüdőszűrési lehetőséget igénybe vegyék a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók, de mindenki másnak is ajánlott a szűrővizsgálattal élni.